Mariene vulkaan groeit als kool

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Mariene vulkaan groeit als kool

Mariene vulkaan groeit als kool




De groei van submariene vulkanen gaat niet geleidelijk maar schoksgewijs, zo bleek uit observaties door vulkanologen van de Monowai in de Stille Oceaan. In nog geen week kwam de vulkaantop bijna tachtig meter hoger te liggen.



Wetenschappers hebben 1000 km voor de kust van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland een snel groeiende mariene vulkaan ontdekt. De onderzeese vulkaankegel Monowai maakt deel uit van een groter vulkanisch complex, dat weer deel uitmaakt van de 2500 km lange Tonga-Kermadec Vulkanische Boog, een reeks voornamelijk submariene vulkanen die van Nieuw-Zeeland tot aan Togo loopt, direct ten westen van de Kermadec Trog. Met ruim 10 km is de Kermadec Trog een van diepste troggen ter wereld, die wordt gevormd door subductie van de Pacifische Plaat onder de Indo-Australische Plaat. De Tonga-Kermadec Vulkansiche Boog bestaat uit tientallen vulkanische complexen die steeds zo’n 50 km van elkaar verwijderd zijn.

In een zeer kort tijdsbestek van nog geen week observeerden vulkanologen dat enkele vulkaankegels van het Monowai-complex op enkele plaatsen sterk waren gegroeid en op andere plaatsen waren ingestort. De hoogste vulkaantop bleek met ruim acht miljoen m3 lava te zijn gegroeid met 79 meter. De waarnemingen werden gedaan vanaf het Duitse onderzoeksschip Sonne. De vulkanologen werden bevestigd in hun vermoeden dat de evolutie van mariene vulkanen niet geleidelijk, maar schoksgewijs gebeurt.

Lees verder: http://www.kennislink.nl/publicaties/mariene-vulkaan-groeit-als-kool

Bron: Kennislink.nl
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Reageer