Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Moderator: ArcherBarry

Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Een groep onderzoekers heeft de effectiviteit aangetoond van een nieuwe behandeling tegen tinnitus (oorsuizen). Tinnitus is de continue waarneming van een geluid zonder dat er een bron in de omgeving aanwezig is. Ongeveer vijftien procent van de bevolking heeft daar in meer of mindere mate last van, en kampt onder andere met concentratie- en slaapstoornissen, angst, somberheid en extreme vermoeidheid. Soms worden zij hierdoor zo ernstig gehinderd dat zij hun dagelijkse activiteiten niet meer kunnen uitvoeren. Helaas bestaat er geen behandeling die de tinnitus wegneemt of geneest. Het onderzoek levert echter aanwijzingen dat cognitieve gedragstherapie tinnituspatiënten helpt beter te functioneren.

In de studie zijn 492 volwassen tinnituspatiënten gevolgd over een periode van twaalf maanden. Daarbij werd de effectiviteit van een innovatief tinnitus-behandelprotocol vergeleken met de gebruikelijke zorg, zoals deze in de rest van Nederland wordt aangeboden. De innovatieve trapsgewijze behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie, die psychologische elementen en elementen uit de audiologie combineert. De therapie is gericht op vermindering van negatieve gedachten en gevoelens ten aanzien van de tinnitusklachten, bijvoorbeeld door blootstellingstechnieken, beweging en ontspanningsoefeningen, en aandachtgerichte therapie. Dit wordt aangevuld met elementen uit de zogeheten tinnitus retraining therapy (TRT), waarbij er wordt gekeken naar de problemen op geluidsperceptie niveau. De behandeling wordt gegeven door een multidisciplinair team van audiologen, psychologen, spraak-, bewegings- en fysiotherapeuten en sociaal werkers.

De resultaten leveren overtuigend bewijs dat deze innovatieve gespecialiseerde trapsgewijze tinnitus-zorg effectiever is dan de gebruikelijke zorg. De algemene gezondheid van tinnituspatiënten is verbeterd en de ernst van de tinnitus-klachten en ervaren belemmeringen in het dagelijks leven zijn verminderd na de therapie. Bovendien is de nieuwe behandeling effectiever in het verminderen van de algemene negatieve gemoedstoestand, dysfunctionele gedachten over tinnitus en tinnitus-gerelateerde vrees. De gespecialiseerde tinnitusbehandeling blijkt effectief voor zowel mildere vormen van tinnitus als ernstige tinnitusklachten. De onderzoekers pleiten daarom voor wijdverspreide invoering van het nieuwe behandelprotocol.

Wetenschappelijke publicatie:

Rilana FF Cima, et al.: Specialised treatment based on cognitive behaviour therapy versus usual care for tinnitus: a randomised controlled trial

Bron:

Universiteit Maastricht
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Berichten: 12.262

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

De titel is wel een beetje overdreven denk ik... want het doet dus helemaal niets tegen het suizen zelf, alleen met hoe mensen ermee omgaan.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

De onderzochte groep was ingeperkt:
we enrolled previously untreated Dutch speakers (aged >18 years) who had a primary complaint of tinnitus but no health issues precluding participation.
Dat de groep was ingeperkt kan invloed hebben gehad op de resultaten en de conclusies.

In engelse media is het onderzoek al uitgebreid bediscusieerd en becommentarieerd. Bijvoorbeeld:

NHS
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

http://www.nsg.nl/nl...ent_geluid.html

Het lijkt mij niet duidelijk wat er nieuw is, buiten een systematisch onderzoek. Noch wat men bedoeld met gebruikelijke behandeling (usual care).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tinnitus

http://nl.wikipedia....raining_therapy

Hier is het zelfs interessant om Wiki te raadplegen inzake Tinnitus en Hyperacusis in de verschillende taalversies.

Dit relateert ook enigszins met dit topic:

http://www.wetenscha...aten-te-voelen/
Eric

Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

"Nieuw" is, denk ik, dat de gebruikelijke behandeling gecombineerd wordt met cognitieve gedragstherapie.
The yearlong Dutch trial gave adults with tinnitus a standard package of care or a programme which added cognitive behavioural therapy (CBT) to elements of standard therapy for tinnitus.
bron

Hoe anders moet iets zijn om het "nieuw" te kunnen noemen?

Over de effectiviteit kunnen we ook nog discussiëren:
Findings

Between September, 2007 and January, 2011, we enrolled and treated 492 (66%) of 741 screened patients. Compared with 247 patients assigned to usual care, 245 patients assigned to specialised care improved in health-related quality of life during a period of 12 months (between-group difference 0·059, 95% CI 0·025 to 0·094; effect size of Cohen's d=0·24; p=0·0009), and had decreased tinnitus severity (−8·062, −10·829 to −5·295; d=0·43; p<0·0001) and tinnitus impairment (−7·506, −10·661 to −4·352; d=0·45; p<0·0001). Treatment seemed effective irrespective of initial tinnitus severity, and we noted no adverse events in this trial.
Bron

Is de "nieuwe" behandeling effectief, of alleen maar effectiever?

Een topic-titel moet opvallen, maar mag geen onwaarheid naar buiten brengen, of kwetsen, vind ik. De titel is overgenomen van het persbericht. Als jullie vinden dat deze teveel onwaarheid bevat of kwetst, dan pas ik hem aan.
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Ik weet niet genoeg over de verschillen in soorten therapie.

http://www.vgct.nl/over-cgt/wat-is-cgt

Deze site wordt ook naar gerefereerd door het NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder).

Hier een paar van van hun lezingen ter zake:

http://www.nsg.nl/file/56/FvdBerg.pdfhttp://www.nsg.nl/file/55/Scheyen.pdf

De gerefereerde site: http://www.copingwithnoise.org/

Ik ken één van die verantwoordelijken. Dat is een topper (gedoctoreerd in akoestiek) die veel voor de overheid werkt.

De normale standaard bij mogelijk vermoeden van Tinnitus.

NKO arts die alle mogelijke fysische dingen nakijkt.

Indien diagnose van Tinnitus bevestigd wordt doorverwezen naar therapie.

Wat de effectiviteit van verschillende types van therapie inhoud kan ik niet beoordelen.

Op dit ogenblik is dat laagfrequent geluid een hot topic, terwijl tinnitus niet alleen gerelateerd is aan laagfrequent geluid (zelfs vaak niet).

Ik denk dat er ook veel onzin is over Tinnitus. Het is zoiets waar mensen totaal uitgeput en hopeloos kunnen van worden en naar alle mogelijke (veronderstelde) oplossingen zoeken en aangrijpen (stijl: "alles is beter dan niets"). .

http://www.tinnitus-hulp.be/index.htm

Er zijn zelfs relaties gelegd met zelfdoding.

http://www.doof.nl/n...de-muziek/26042http://www.gva.be/ni...7719706052.aspx

Hier een ernstiger beschrijvende en informatieve pagina:

http://www.invalidit...e/Tinnitus.html
Eric

Berichten: 12.262

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Tja, wat heet een 'gebruikelijke behandeling'. Als tinnitus wordt veroorzaakt door een wegneembare fysiologische oorzaak (onsteking, tumor, mechanische druk op gehoorzenuwen etc) dan zal men dat doen. Maar als dat niet mogelijk is houden effectieve behandelwijzen natuurlijk wel heel stel op, afgezien van het chemisch of mechanisch uitschakelen van het complete gehoor en evenwicht aan de getroffen zijde... er zijn mensen die er zo desperaat van worden dat ze daarvoor kiezen.

Daarmee is stellen dat therapie een 'effectieve behandeling' is nogal een overdreven titel. Het is zoiets als stellen dat praten een genezing biedt voor een verloren vingerkootje, doordat je iemand ervan overtuigd dat hij het wel kan missen. Ik moet dat kootje nog zien teruggroeien...
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Jullie geven genoeg argumenten om de topic titel te veranderen van "nieuwe effectieve behandeling tegen oorsuizen" in "onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen". Die titel is neutraler. Neemt niet weg dat we het onderzoek van Universiteit Maastricht nog eens goed kunnen lezen, en inschatten of hun resultaten aanleiding geven hun methode effectiever te noemen.
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Ik heb even vluchtig dit topic en de link van Confusie doorgenomen (met de bespreking van de studie, waarvoor m'n dank trouwens).

Eerst en vooral vind ik het een terechte opmerking dat het hier helemaal niet gaat om een effectieve behandeling, als er daaronder verstaan wordt dat ze de problemen wegneemt. Psychotherapiestudies krijgen nogal vaak zo'n verraderlijke stempeltje. Zo wordt er steevast gepromoot dat depressie te genezen is door CGT of een andere vorm van psychotherapie, terwijl de realiteit ons leert dat dit helemaal niet het geval is, althans niet voor zo'n 1/3 à 1/2 van de patiënten. Ik heb zelf behoorlijk wat moeite met het feit dat mensen op die manier vaak worden misleid en verkeerd worden voorgelicht, met alle gevolgen van dien.

Wél is het zo dat er een verbetering zou optreden met de voorgestelde behandeling en voor mensen die ahw. 'uit'behandeld zijn, ga ik ervan uit dat elke winst in zekere mate waardevol is.

Verder kan ik me zeker vinden in de kritieken van de NHS-link.

1) er werden in de behandelgroep verschillende behandelingen toegepast, niet enkel CGT, dus weet ik niet waar men het vandaan haalt dat CGT zorgt voor dé effectieve factor.

2) de levenskwaliteit nam maar erg weinig toe. En daar draait het uiteindelijk om. Een kritiek is wel vaker dat het verminderen van welbepaalde symptomen weinig zegt over hoe de persoon zich als geheel voelt.

3) De laatste bevraging van de patiënten gebeurde erg kort na de behandeling. Zijn de resultaten dus wel (enigszins) blijvend.

4) De hoge drop-out (zo'n 30% bij de behandelgroep) zegt ook wel iets.

5) de kleine verschillen die merkbaar zijn tussen de controlegroep en de behandelgroep, zijn blijkbaar van die aard dat ze niet aan toeval geweten kunnen worden, maar het gaat hier helemaal niet om een genezing.

Anderzijds kan deze studie zeker een beginpunt zijn voor verder onderzoek, waarbij men eerst en vooral de resultaten dient te repliceren, waarbij men dient uit te zoeken welke van de aangeboden behandelingen in de behandelgroep leidden tot een verbetering, of de resultaten ook blijven duren bv. 1 jr. na de behandeling en vooral ook, vind ik, hoe men de levenskwaliteit vn deze mensen kan verbeteren, want dit is tenslotte het enige wat telt voor een patiënt!

Misschien is de aanpak dus wel een stap in de goede richting.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Berichten: 12.262

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Ik vind de aanpassing van de titel een goed zaak.

Zoals het er eerst stond leek het alsof therapie de oorzaak van tinnitus zou kunnen behandelen, en dat impliceert dat het een psychiatrisch probleem is, terwijl het normaliter toch echt een fysieke oorzaak heeft - in de zin dan de signalen daadwerkelijk van gehoor naar brein gaan en daar geinterpreteerd worden als pieptonen of iets dergelijks.

Uiteraard is het best nuttig te onderzoeken hoe je mensen kunt helpen beter om te gaan met een aandoening, maar zoiets zou ik nooit als een helende behandeling klassificeren. Een effectieve behandeling zou in dit geval iets zijn dat de 'valse' singalen stopt zonder het gehoor en evenwicht helemaal te verliezen.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Benm schreef: di 29 mei 2012, 02:00
Ik vind de aanpassing van de titel een goed zaak.

Zoals het er eerst stond leek het alsof therapie de oorzaak van tinnitus zou kunnen behandelen, en dat impliceert dat het een psychiatrisch probleem is, terwijl het normaliter toch echt een fysieke oorzaak heeft - in de zin dan de signalen daadwerkelijk van gehoor naar brein gaan en daar geinterpreteerd worden als pieptonen of iets dergelijks.

... Een effectieve behandeling zou in dit geval iets zijn dat de 'valse' singalen stopt zonder het gehoor en evenwicht helemaal te verliezen.
Dit lijkt me dan ook weer eenzijdig uitgedrukt. Oorsuizen kan wel degelijk voorkomen, vooral onder invloed van psychologische/ psychiatrische factoren.

Verder is het natuurlijk zo dat psychologische/ psychiatrische ziektes of problemen ook een organische component in zich dragen. Zo is er geen depressie, geen angststoornis, geen psychose, geen somatisatie zonder hersenen met z'n hersensignalen. Dit betekent echter niet dat een somatische aanpak van die stoornissen ook de beste behandeling is, integendeel vaak (((pillen en)) praten zijn dikwijls te verkiezen).

De dualiteit tussen somatisch en psychologisch is eigenlijk al langer verlaten.

Zelfs zoiets als 'pijn voelen door een wonde', is niet puur organisch. Ook hier spelen psychologische factoren een rol in. En puur psychologische stress (ontstaan door omgevingsfactoren) kan dan weer lichamelijke klachten veroorzaken via de inwerking op ons immuunsysteem, met name dan vooral via cortisol en adrenaline.

Vooral in de geneeskunde en ook in de psychologie spreekt men daarom van het biopsychosociaal model van ziektes. Waarbij de 3 ontstaansfactoren van belang kunnen zijn, al kan het natuurlijk bv. wel zo zijn dat bij een bepaalde ziekte biologische factoren de hoofdcomponent vormen, maar het is eerder zelden dat de andere 2 factoren geen rol spelen.

Wat het oorsuizen betreft: er zijn zeker een aantal organische oorzaken die moeten worden uitgesloten. Maar soms kunnen psychologische factoren wel degelijk de belangrijkste aanleiding vormen tot oorsuizen.

Al is het zeker ook van belang om voor ogen te houden dat een ziekte/ symptoom (zoals oorsuizen) waarvoor geen biologische oorzaak te vinden is met onze huidige diagnostische middelen, niet automatisch betekent dat we kunnen spreken van een psychologische/ psychiatrische oorzaak. Misschien wordt er wél een duidelijke fysieke component gevonden die medisch te behandelen is, over x aantal jaar, als we over betere diagnostische middelen beschikken.

En als je dit laatste voorbeeld al even doortrekt naar het biopsychosociaal model, dan is het sowieso al zo dat er ook biologische factoren in meespelen.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Zonder dat zo mooi te kunnen zeggen als Dido (met beduidend minder scholing dan zij ter zake) kan ik mij best voorstellen dat hier geen link hoeft te liggen tussen gehoor en hersenen, maar dat de hersenen op zich zo'n toon kunnen waarnemen (hoe en waarom dat ook gebeurt).

Ik vergeet nooit de test in waarbij ik een duidelijke zuivere kleur zag die niet bestond, terwijl mijn hersens weigerden de heldere kleur te zien die inzake golflengte wel bestond.

En die test werkte voor iedereen. Was in 1985 in Fenomena populaire wetenschappelijke tentoonstelling) in het park bij de Euromast in Rotterdam.

Terwijl ik dingen als gezichtsbedrog en vergelijkbare audiodingen ken, heeft die ervaring mij, duidelijker dan ooit tevoren, geleerd dat hersens ergens hun eigen leven kunnen leiden.

Ik besef dat dit een beetje naïef uitgedrukt is, maar duidelijk is ook dat Tinnitus iets is waar dokters in belangrijke mate (niet steeds) geen blijf mee weten.
Eric

Berichten: 12.262

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Ik snap wel waar je heen wilt, en daar is best wat voor te zeggen.

Wat ik er meer mee bedoelde te zeggen is dat tinnitus (in de regel) gevolg is van een geluidservaring die ofwel uit het oor komt, of eventueel door een beschadiging in de auditaire cortex oid geproceerd wordt. Het is daarmee, denk ik, een fundamenteel ander probleem dan bijvoorbeeld 'stemmen in je hoofd horen'.

De hier voorgestelde 'behandeling' zou ook 'werken' als je iemand een luidsprekertje in/tegen zijn oor lijmt dat zo'n toon produceert en onmogelijk te verwijderen is.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 662

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Ik meen ergens een paper gelezen te hebben die de oorzaak van vele oorsuizingen legt bij schade door ROS (Reactive Oxygen Species) in het orgaan van Corti na blootstelling aan te hoge geluidsintensiteiten. Administratie van anti-oxidanten bleek een voorkomende of toch schade-beperkende werking te hebben.

Bij dergelijke gehoorschade zit het probleem dus in beschadigde haarcellen. Waar de tinnitus dan vandaan komt is me niet meteen duidelijk. Als de hersenen gewoon ruis op een dode lijn interpreteren, vraag ik me af waarom dit in stille omstandigheden dan ook niet zo is. Misschien zit het probleem echt bij deze cellen, die nog iets van signaal produceren, en kan het gericht uitschakelen ervan de tinnitus (samen met het gehoor, als deze beschadigde cellen daar nog toe zouden bijdragen) verhelpen.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Onderzoek naar behandeling tegen oorsuizen

Zonder bron kan ik dit niet beoordelen, maar ik heb het gevoel dat tinnitus haast een verzamelnaam wordt voor van alles en nog wat wanneer er sprake is van fantoomgeluiden.

Het is duidelijk dat al die linking die men tegenwoordig legt met laagfrequent geluid zeker NIET gerelateerd is aan te hoge geluidsintensiteiten. Er blijken meer vrouwen dan mannen last van te hebben, en vaak thuisblijvende vrouwen, ook van gemiddeld wat hogere leeftijd, dus zeker geen typische concertgangers en die ook niet belast worden door werken in typische lawaaierige industrieën.

Ik vertel hier dus niet dat dat geen oorzaak kan zijn, en in veel gevallen vermoedelijk ook is.

Het is trouwens niet voor niets dat KNO artsen 1001 dingen nazien om uit te sluiten als fysiologische oorzaak:

http://www.invalidit...e/Tinnitus.html

Oorzaken van tinnitus

De meest voorkomende oorzaken van tinnitus zijn:

• Afwijkingen aan het binnenoor;

• Een harde prop oorsmeer in de gehoorgang;

• Problemen met de buis van Eustachius;

• Problemen in het middenoor;

• Overgevoeligheidsreacties van zenuwen op bepaalde geneesmiddelen;

• Afwijkingen aan gehoor- en evenwichtszenuw;

• Afwijkingen aan andere zenuwbanen;

• Een klap tegen het hoofd, hersenschudding en hersenletsel;

• Afwijkingen aan gebit en kaak;

• Afwijkingen aan de eerste en tweede halswervel;

• Afwijkingen in de bloedvaten in het hoofd;

• Hoge bloeddruk;

• Samentrekkingen van spiertjes;

• Erfelijke factoren en ziekten bijvoorbeeld diabetes, multipele sclerose (MS), etc.;

• Ziekte van Ménière;

• Stress, waardoor onder andere hormonale verandering kan ontstaan;

• Plotselinge harde geluiden of langdurig lawaai, ook wanneer die vroeger hebben plaatsgevonden.

Read more: http://www.invalidit...l#ixzz1wNuPe42C
Eric

Reageer