gewicht monodispers materialen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 278

gewicht monodispers materialen

Beste,

Ik heb verstaan dat er volgende methoden kunnen gebruikt worden voor het bepalen van het moleculair gewicht

- via titratie van eindgroepen

- via intrinsieke viscositeit

- via lichtverstrooiing

- via Size exclusion calorimetry

Wat geniet de voorkeur als je het moleculair gewicht van monodispers polystyreen wil bepalen? Ik vermoed geen titratie van eindgroepen, vermits PS niet echt functionele groepen hebben zoals zuren en basen die zo makelijk kunnen bepaald worden?

Kan size exclusion calorimetry? Want normaal moet je al calibreren met een monodispers representatieve polymeer?

Verder nog, heeft HDPE gemiddeld een hoger Mw dan LDPE en zo een hogere vloeitemperatuur (afhankelijk van Mw), of hangt dit echt sterk af van het polymerisatieproces en kan LDPE een groter Mw hebben?

Alvast bedankt

Berichten: 772

Re: gewicht monodispers materialen

Er best nog andere methoden hoor. Voor de bepaling van de molaire massa van polystyreen, wordt in het algemeen GPC gebruikt (Gelpermeatiechromatografie).

Moest je nog een alternatieve methode zoeken, naast de genoemde methoden, is ook dampdrukosmometrie een optie.

Berichten: 278

Re: gewicht monodispers materialen

  • Maar voor monodispers polystyreen Mw te bepalen met GPC, moet je toch ook eerst callibreren met representatieve monodisperse polymeren? Lijkt me dan vreemd om dan deze techniek te gebruiken voor monodisperse PS vrrmits je dan niet echt een verdeling hebt en GPC geeft net de hele verdeling

Berichten: 677

Re: gewicht monodispers materialen

Met osmometrie bepaal je Mn, met lichtverstrooiing Mw en met viscosimetrie Mv.

Uiteraard zijn deze drie aan elkaar gelijk voor een monodispers materiaal. Uiteindelijk kan je iedere methode gebruiken om M te bepalen, afhankelijk van de beschikbare apparatuur.

SEC of GPC geeft inderdaad de verdeling, maar die is voor een monodispers materiaal zeer nauw.

Er is niet onmiddellijk een relatie tussen moleculair gewicht en de aar van polyethyleen (HDPE of LDPE). Beiden worden op een andere manier gemaakt: HDPE via Ziegler-Natta polymerisatie (coördinatiepolymerisatie) en LDPE via radicalaire polymerisatie. De verschillen in eigenschappen komen vooral van de verschillen in structuur en dus kristalliniteit.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: gewicht monodispers materialen

Je hebt inderdaad gelijk dat het een beetje vreemd overkomt om de massa van een monodispers polymeer te bepalen, terwijl die monodisperse polymeren juist nodig zijn om een GPC te ijken.

Maar in wezen maakt het niet uit. Als de GPC gecalibreerd is door middel van een aantal bekende monodisperse polymeren, kun je de molmassa van een onbekend monodispers polymeer prima bepalen.

De enige techniek die je niet verder gaat helpen is een titratie van je eindgroepen. Het kan wel, in sommige uitzonderlijke gevallen maar is in zijn algemeenheid niet mogelijk voor PS.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer