Springen naar inhoud

Reactie natriumbicarbonaat (baking soda) met zuur (appelmoes)



  • Log in om te kunnen reageren

#1

Nutrimind

    Nutrimind


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 juni 2012 - 11:19

Voor het vak ‘food and health’, heb ik met mijn groepsgenoten een cakeje gemaakt waarin margarine vervangen wordt door (zelfgemaakte) appelmoes. Deze cakejes rijzen door de reactie tussen het zuur in de appel en natriumbicarbonaat uit baking soda. Er zitten veel meer stoffen in een cakeje, maar het leek me een goede toevoeging om theoretisch te berekenen hoeveel CO2 er vrij komt bij deze reactie. De moeilijkheid zit bij het berekenen van de hoeveelheid H2CO3 die ontstaat.
De pH van appelmoes stellen we op 3,45, dus [H3O+]=10-pH=5,3548*10-4 mol/L zuur.
Met 12,5 ml appelmoes per cakeje is dat (5,3548*10-4*12,5)/1000= 4,435*10-6 mol in 12,5 ml
Een cakeje bevat 0,2 gram natrium bicarbonaat met een molaire massa van 84,007, dus mol=massa/molaire massa=0,2/84,007=2,2807*10-3 mol.
De Kb van natriumbicarbonaat is 2,2*10-8, en de pKb=7,65
De reactievergelijking:

Reactie:NaHCO3+HA<->A-+Na++H2CO3
Begin:2,2807*10-3 4,435*10-6 0 0 0
Omgezet:-x -x +x +x +x
Gevormd:2,2807*10-3-x 0 x x x

Is de evenwichtsvoorwaarde dan

2,2*10-8=[A-]*[H2CO3] / [HC03-] ?
En dan heb ik 1 vergelijking met 2 onbekenden ([A-] en [HCO3-], waarvan vooral de laatste belangrijk is.
Mijn vraag: klopt het volgens jullie wat ik tot nu toe gedaan heb, en heeft iemand een tip hoe ik het schema beter kan invullen en de uitkomst kan berekenen?

Bijlage  Berekeningen.docx   15,24K   66 maal gedownload (De nette versie, met formules)

Veranderd door Kravitz, 08 juni 2012 - 11:54
tabelletje ingevoegd


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 08 juni 2012 - 11:45

Als men overmaat zuur bij bicarbonaat voegt zal alle bicarbonaat omgezet worden in CO2

Als er niet genoeg zuur is om met alle bicarbonaat te reageren kun je alleen berekenen hoeveel CO2 er ontstaat als je weet hoeveel mol zuur er aanwezig was.
Hydrogen economy is a Hype.

#3

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 juni 2012 - 11:47

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#4

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2134 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 08 juni 2012 - 12:59

natriumbicarbonaat uit baking soda

Heb je zuiver natriumwaterstofcarbonaat gebruikt of bakpoeder? Dat laatste bevat nl. ook andere stoffen.

Een cakeje bevat 0,2 gram natrium bicarbonaat met een molaire massa van 84,007, dus mol=massa/molaire massa=0,2/84,007=2,2807*10-3 mol.

Dat is niet correct maar de berekening in de bijlage wel. Tenminste als je uitgaat van zuiver natriumwaterstofcarbonaat.

De berekening van het zuurgehalte is niet correct. Appelmoes bevat, gelukkig maar, alleen zwakke zuren. Deze zijn maar voor een klein deel geïoniseerd. Je kunt dus niet ervan uitgaan dat [H+ ] is concentratie zuur. Om de concentratie zuur te bepalen is de enige mogelijkheid: een monster appelmoes titreren met NaOH op fenolftaleïne en dan de concentratie zuur in je appelmoes berekenen.

Berekeningen met Kz en Kb zijn dan voor de verhouding zuur-base in je product niet nodig.

Veranderd door Margriet, 08 juni 2012 - 13:02


#5

Aertsvijand

    Aertsvijand


  • >100 berichten
  • 134 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juni 2012 - 23:06

Verder: denk even aan beduidende cijfers. Overdreven nauwkeurigheid komt altijd slordig en onrealistisch over. Het kan zijn dat het niet belangrijk lijkt, maar je doet het beter altijd, komt later alleen maar van pas.
"Success has been, and continues to be, defined as getting up one more time than you've been knocked down."
- Gary Raser, LIMU

#6

Nutrimind

    Nutrimind


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 juni 2012 - 09:51

Allereerst bedankt voor jullie reacties en tips!

@Margriet: Op de verpakking van de bakingsoda staat alleen vermeld dat het natriumbicarbonaat is,
in bakpoeder zitten inderdaad ook nog zuren...

Ik ben bang dat appelmoes titreren niet gaat lukken, de pH meten was al te veel van het goede :(.
Wel heb ik een artikel gevonden waarin men appels (die nog niet gekookt zijn) had getitreerd,
en de hoeveelheid zuur is uitgedrukt in g malic acid (appelzuur) per kg appels.
Als ik dat getal als een schatting gebruik, kan ik wel uitrekenen hoeveel mol zuur er is.
Er van uit gaande dat het een aflopende reactie is, is dan de hoeveelheid CO2 wel te berekenen.






Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures