plastic dat licht geeft als je eraan trekt

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

plastic dat licht geeft als je eraan trekt

Afbeelding

Plastic dat licht geeft wanneer eraan getrokken wordt


Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een plastic te maken dat licht geeft als eraan getrokken wordt. De onderzoekers kunnen het plastic onder meer in rood, geel, blauw en groen laten oplichten. Qua toepassing denken de onderzoekers in eerste instantie aan onderzoek zelf: met hun methode is het mogelijk om heel nauwkeurig te zien waar en wanneer een plastic breekt.


De truc van de onderzoekers is dat ze een extra element inbouwen in de plasticmoleculen, een moleculaire ring met de naam dioxetaan. Wanneer hard genoeg aan het plastic getrokken wordt, breekt deze ring open en zendt licht uit. Het plastic geeft dan ook alleen licht zolang eraan getrokken wordt. Op het moment dat het plastic helemaal uiteen scheurt, zendt het een lichtflits uit, doordat dan heel veel moleculaire ringen tegelijk openbreken.

Het onderzoek is vooral gedreven door fundamentele wetenschappelijke vragen, naar de mogelijkheden om met mechanische krachten nieuwe soorten chemie te ontsluiten. Wat betreft de toepassing denken de onderzoekers in eerste instantie aan onderzoek zelf: met hun methode is het mogelijk om heel nauwkeurig te zien waar en wanneer een plastic breekt.


Wetenschappelijke publicatie:

Yulan Chen, et al.: Mechanically induced chemiluminescence from polymers incorporating a 1,2-dioxetane unit in the main chain




Bron:

Technische Universiteit Eindhoven

Elektor
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer