Springen naar inhoud

- - - - -

Hoe je een ei 3 maanden goed houdt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 juni 2012 - 21:06

Hoe je een ei 3 maanden goed houdt

Geplaatste afbeelding

Snel koelen met CO2 smoort salmonella in de kiem

Eieren blijven tweemaal zo lang goed als je ze meteen na het leggen koelt met vloeibare koolstofdioxide. Dat claimt voedselwetenschapper Kevin Keener (Purdue University, VS) in het tijdschrift Poultry Research.

Kevin Keener en zijn eierkoeler.
Keener heeft een koelcel ontworpen waarin de CO2 in hoog tempo rond de eieren circuleert. Het idee is dat het gas dan vlak onder de eierschaal een dun ijslaagje vormt. Dat ijs koelt vervolgens in een veel lager tempo de rest van de inhoud van het ei af. Als het goed is, heerst na een half uurtje in het hele ei een temperatuur van 7 graden Celsius, laag genoeg om de groei van Salmonella stop te zetten.

In een filmpje legt de wetenschapper het nader uit:
http://www.youtube.com/watch?v=CaW8KIOPj5s&feature=player_embedded

...

Lees hier het volledige artikel.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8801 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 juni 2012 - 00:40

Wel een hoop werk voor 2x zo lange houdbaarheid.

Overigens gaat het nog veel beter met doorstraling - na een dosis van 5 kilogray blijven die eieren zo lang goed als je ze praktisch zou kunnen opslaan, maar het schijnt wel iets aan de textuur te veranderen wat je merkt bij rauwe bereidingen.
Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures