Drievoudige boorbinding

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Drievoudige boorbinding

Drievoudige boorbinding

Voor het eerst is bij kamertemperatuur een stabiele driedubbele binding tussen twee boorkernen aangetoond. Zoiets als een alkyn dus maar dan zonder koolstof, melden Duitse chemici in Science.


Moleculen waarbij twee dezelfde elementen onderling drievoudige bindingen aangaan zijn, op alkynen en stikstofgas na, relatief zeldzaam. Theoretische berekeningen toonden echter aan dat een B-B drievoudige binding mogelijk moest zijn als de booratomen tussen twee elektronendonerende groepen worden "gemonteerd". Dit was al eerder gelukt met de molecule OCBBCO die echter slechts kon worden gemaakt in argon bij 265 graden onder nul.

untitled.jpg
untitled.jpg (30.11 KiB) 420 keer bekeken

De truc die de onderzoekers gebruikten was dat in de uiteindelijke molecule de uiterst reactieve boor-boorbinding wordt afgeschermd door zeer grote organische groepen. De aldus bekomen molecule is stabiel bij kamertemperatuur en kon als kristallen bekomen worden. Dit liet toe de molecule te onderzoeken met x-straaldiffractie: hieruit bleek dat de lengte van de boor-boorbinding overeenkomt met de theoretisch voorspelde lengte van een drievoudige boorbinding en dat het boor-boorfragment lineair is, zoals te verwachten bij een drievoudige binding.


Lees verder


Bron: C2W


Het artikel in Science:

http://dx.doi.org/10...science.1221138
This is weird as hell. I approve.

Gebruikersavatar
Berichten: 134

Re: Drievoudige boorbinding

Nou, heel mooi dat ze dat gelukt is, al lijkt mij de methode niet zo vernieuwend. Afschermen van reactieve posities is niet ongebruikelijk, vb. ook bij antioxidanten zoals BHT. Verder blijft natuurlijk de eeuwige vraag overeind: wat ben je ermee? Al is de hele boorchemie natuurlijk wel behoorlijk interessant.
"Success has been, and continues to be, defined as getting up one more time than you've been knocked down."

- Gary Raser, LIMU

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: Drievoudige boorbinding

Het nieuwe is juist dat men dit voor zo'n soort boorchemie gedaan heeft :)


Het is inderdaad meer wetenschap om de wetenschap, maar zonder twijfel wel interessant.
This is weird as hell. I approve.

Berichten: 12.262

Re: Drievoudige boorbinding

Het is niet iets met een directe praktische toepassing inderdaad.


Wel heeft men de bindingslengte kunnen bepalen, en die was in lijn met de berekende, iets dat aantoont dat de quantummechanische modellen goed voldoen, ook voor wat minder gebruikte elementen als boor, en bij tot dusver onbekende bindingssterktes.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Drievoudige boorbinding

Dit is inderdaad een "Omdat het kan"-situatie. Niet omdat het meteen toepasbaar moet zijn, hét probleem van de hedendaagste bedrijfscultuur en -filosofie.

Reageer