Springen naar inhoud

Sulfiet in wijn en zuurgraad


  • Log in om te kunnen reageren

#1

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juni 2012 - 13:25

Op het internet staan vele voorschriften over bepaling van sulfietgehalte in wijn.
Dmv titratie met I2.

Echter bij jodometrische titraities heeft men ook te maken met storingsreacties.
Zo is er bij een pH>8 sprake van vorming van IO- en I- uit I2.
Dit als gevolg dat I2 met OH- reageert.

Heeft deze storingsreactie ook invloed op het verbruik aan I2 dat met sulfiet zou
moeten reageren.

Immers het gevormde IO- zou ook met sulfiet kunnen reageren.

In een boek lees ik dat er sprake is van autoredoxreactie, waarbij jood met
zichzelf reageert. Voor mij erg onduidelijk.

Veranderd door toaic, 20 juni 2012 - 13:26


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 juni 2012 - 11:17

Kun je er niet voor zorgen dat de pH buiten het verstorende domein blijft?

#3

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2012 - 13:13

rwwh,

Het is voor mij puur de theorie die ik zou willen weten, over wat er chemisch gebeurt.
Als I2 in basisch milieu reageert tot IO- en IO- reageert met sulfiet. Wat gebeurt er nog meer.
Wat verandert er aan de reactieverhoudingen etc....





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures