Veroudering iets minder raadselachtig

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Veroudering iets minder raadselachtig

Mensen die biologisch sneller verouderen, stapelen meer zogenoemde senescente cellen in hun huid op dan anderen. De bevinding van de onderzoekers sluit goed aan op een recente publicatie, waaruit bleek dat muizen bij wie de senescente cellen werden weggehaald nauwelijks of pas heel laat verouderen.


Celdeling gestopt

Bij senescente (letterlijk: verouderde) cellen is de celdeling gestopt terwijl de stofwisseling actief blijft. Dat de celdeling stopt, voorkomt het ontstaan van kanker. Senescente cellen hebben echter ook negatieve effecten: de weefselstructuur verandert erdoor. Er zijn sterke aanwijzingen dat opstapeling van senescente cellen tot veroudering leidt.


Inzicht in veroudering

Veroudering gaat bij mensen niet alleen gepaard met uiterlijke veranderingen, zoals grijs haar en rimpels, maar ook met chronische ziekten en functieverlies. Waarom deze veranderingen optreden is grotendeels onbekend, evenals waarom mensen in verschillend tempo verouderen. De onderzoekers keken of aantallen senescente cellen hier meer duidelijkheid in kunnen brengen.


Stukje huid

Ze maten daartoe bij mensen van middelbare leeftijd de hoeveelheid senescente cellen in een klein stukje huid van de bovenarm. Daaruit bleek dat mensen met chronische ziekten zoals hoge bloeddruk gemiddeld meer senescente cellen bezitten dan mensen zonder chronische ziekten. Mensen uit langlevende families, die een grote kans hebben om heel oud te worden, telden gemiddeld juist minder senescente cellen dan hun partners uit “gewone” families. ‘Met deze beide bevindingen laten we zien dat senescente cellen niet alleen bij muizen, maar ook bij mensen verband houden met veroudering’, aldus onderzoeker dr. Andrea Maier (LUMC). ‘Dit is een belangrijke stap voor het begrip van veroudering, én voor het ontwikkelen van interventies tegen veroudering.’


Achtergrond:

Wikipedia: Senescence

Wikipedia: p16 (gene)


Wetenschappelijke publicatie:

Mariëtte E.C. Waaijer, et al.: The number of p16INK4a positive cells in human skin reflects biological age


Bron:

Universiteit Leiden
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer