Asthenosfeer

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 92

Asthenosfeer

Kan iemand mij uitleggen hoe het komt dat de asthenosfeer zo dicht tegen de oppervlakte zit aan mid oceanische ruggen?

In mijn cursus stond: slechte thermische geleidbaarheid silica gesteenten continent, ophoping warmte onder het continent in de mantel, ultrabasische peridotiet wordt vloeibaar (minder visceus), convecties zullen toenemen, continenten zullen uiteendrijven.

Maar waarom komt die asthenosfeer zo hoog daar? Heeft dat gewoon te maken met het dunner worden van continentale korst (rift)?

Bedankt!

Berichten: 389

Re: Asthenosfeer

1. slechte thermische geleidbaarheid silica gesteenten continent, ophoping warmte onder het continent in de mantel.

Da's deel 1 van de cyclus: je hebt een groot continent, en dat werkt (volgens sommige theoriën) als een 'deken' waaronder zich warmte ophoopt. Anderen zeggen dan weer dat dit eerder 'toevallig' is, door ontstaan van een plume. Hoe dan ook, spreiding ontstaat meestal origineel waar er ooit een continent zat.

2. ultrabasische peridotiet wordt vloeibaar (minder visceus), convecties zullen toenemen, continenten zullen uiteendrijven

en da's dan deel 2: vanwege de toenemende warmte accumulatie ontstaan die zogenaamde "convectiestromingen", wordt het continent letterlijk uiteen getrokken, en zal ter plaatse van de trekzone nieuw materiaal vanonderuit worden toegevoegd. Het vloeibare deel van de aarde komt dan letterlijk op die positie aan de oppervlakte.aangevoerd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Oceanische_spreiding Misschien ook eens googlen in het vervolg...

Reageer