Springen naar inhoud

ionisatiegraad en verdunning


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ioni02

    ioni02


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2012 - 11:43

Volgende vraag werd al eens gepost op dit forum, maar ik begrijp het nog steeds niet:


De ionisatiegraad van azijnzuur in een oplossing van CH3COOH in water neemt toe bij toevoeging van:

A: HCl
B: zuiver CH3COOH
C: H2O
D: NaOH


Antwoord C is juist. Volgens de verdunningswet van Ostwald is dit inderdaad juist, en dat zie ik ook in. Maar waarom moet antwoord D verkeerd zijn?

Toevoegen van NaOH (sterke base) maakt toch dat azijnzuur gedeprotoneerd wordt? Bijgevolg is er meer CH3COO- in het medium. (Op deze wijze kan trouwens toch een buffer gemaakt worden?)

Als er dus meer CH3COO- in de oplossing is, is de ionisatiegraad toch gestegen?

Waarom is NaOH dan tóch verkeerd?

Veranderd door ioni02, 24 juni 2012 - 11:45


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2446 berichten
  • VIP

Geplaatst op 24 juni 2012 - 11:54

Bij toevoeging van base zal meer Ac- uit HAc worden gevormd.

Ioniseren is echter "splitsen in ionen", wat een gelijke hoeveelheid ... en Ac- impliceert.

Toch wel een nogal vage vraag, maar op te lossen door de andere mogelijke antwoorden.

Veranderd door Typhoner, 24 juni 2012 - 11:55

This is weird as hell. I approve.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures