LCST polymeren

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 278

LCST polymeren

Hallo,

Weet iemand hoe het komt dat polymeren vaak een lower critical solution temperature vertonen? Algemeen zijn 2 componenten toch beter mengbaar naarmate de temperatuur hoger is?

Ik weet wel dat polymeren een lage mengentropie hebben, maar zou deze hier dan eerder negatief zijn?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: LCST polymeren

Dat is waarschijnlijk de juiste reden. Wikipedia heeft over dit onderwerp een pagina die je iets meer kan vertellen: http://en.wikipedia....ion_temperature

Hoe zeker ben je van het woordje "vaak"?

Gebruikersavatar
Berichten: 10.562

Re: LCST polymeren

Ik ben er in ieder geval zeker van :-)

De reden is de volgende. De entropieverandering ten gevolge van mengen is doorgaans inderdaad positief, omdat vanwege mengen een grotere "plaatsonzekerheid" bestaat bij de componenten die mengen.

Die term, het mengen van de deeltjes (dus polymeermoleculen en oplosmiddel-moleculen) zelf, is ook bij polymeren positief. Echter, waar het om gaat is de entropieverandering van het totale proces van oplossen. Bij polymeren zit een groot deel van de entropie in de mogelijke conformaties van de keten. Die term verandert wanneer een polymeermolecuul wordt omgeven door, en interactie aangaat met, solvent-moleculen en speelt in feite een veel grotere rol.

Omdat polymeren zo groot zijn is het aantal deeltjes immers maar (relatief) klein, en de entropieverandering ten gevolge van het mengen ook.

(sorry voor de late reactie, topic helemaal over het hoofd gezien!)
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer