Springen naar inhoud

oxaalzuurgehalte bepalen



  • Log in om te kunnen reageren

#1

sander.ashwin

    sander.ashwin


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2012 - 19:12

Hoi iedereen,

Ik moet met een klasgenoot voor scheikunde een practicum uitvoeren waarbij we het oxaalzuurgehalte van rabarber bepalen.
We hebben de nodige titraties reeds uitgevoerd, maar de berekening blijkt niet mee te vallen.

Als indicator hebben we fenolftaleïne gebruikt.
Als titrant hebben we een 0,1M NaOH oplossing gebruikt.

Wanneer we echter moeten berekenen hoeveel oxaalzuur heeft gereageerd, gaat het mis.
Zowel m'n klasgenoot en ik snappen het verband tussen de 2 equivalentiepunten en de 2 Kz's niet.

Is er iemand die deze proef al eerder heeft gedaan of ons op weg kan helpen met de berekening?

Bvd

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Aertsvijand

    Aertsvijand


  • >100 berichten
  • 134 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2012 - 20:41

Kan je jullie berekeningen dan eens tonen? Dan kunnen wij ook zien waar het al dan niet fout loopt ;-)
"Success has been, and continues to be, defined as getting up one more time than you've been knocked down."
- Gary Raser, LIMU

#3

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2446 berichten
  • VIP

Geplaatst op 24 juni 2012 - 21:05

Kz's heb je niet per sé nodig. Je moet vooral weten in welke verhouding de reactie gaat.

Dit is overigens een typische post voor het huiswerk-forum. Een moderator zal dit wel verplaatsen.
This is weird as hell. I approve.

#4

sander.ashwin

    sander.ashwin


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2012 - 21:38

Hier gebruiken ze wel de kZ: http://www.eijkhagen...tie 5e klas.ppt
Alleen snap ik de stappen niet die ze gebruikt hebben om het te berekenen (dia 20-22).
Eigenlijk is dat wel precies wat we nodig hebben, maar wat we tot nu toe hebben is te vinden in de word-bijlage.
Er zitten reactievergelijkingen in en onze meetwaarden.

Concrete berekeningen hebben we nog niet echt, want we hebben geen idee waar te beginnen.
Onze leraar heeft titratie maar 1 keer uitgelegd, in ons boek staat het niet.
Uitleg en ook maar enige voorbeelden met een tweewaardig zuur zijn al helemaal niet aan bod gekomen.

#5

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2446 berichten
  • VIP

Geplaatst op 24 juni 2012 - 21:57

Op een equivalentiepunt heb (bij benadering) bij alle zuurmoleculen één H+ verwijdert, bij het volgende equivalentiepunt nog een H+, ...

Dus reduceert de pH-bereking op dat punt zich tot de pH-berekening van HA-, A2- (als het zuur H2A is), dus zwakke zuren of basen.
This is weird as hell. I approve.

#6

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 juni 2012 - 08:40

Dit onderwerp past inderdaad beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill






Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures