Azijnzuur
Moderator: ArcherBarry
- Berichten: 2.455
Re: Azijnzuur
Een surfactant bevat zowel hydrofiele als hydrofobe stukken. Bij azijnzuur is de zuurgroep hydrofiel, maar de "organische keten" is te kort om echt hydrofoob te zijn (er is eigenlijk geen organische keten die naam waardig).
This is weird as hell. I approve.
- Berichten: 6.853
Re: Azijnzuur
Toch verlaagt het toevoegen van 10% azijnzuur aan water de oppervlaktespanning behoorlijk: zie de tabel in http://en.wikipedia.org/wiki/Surface_tension
- Berichten: 2.455
Re: Azijnzuur
rwwh schreef: ↑vr 06 jul 2012, 18:10
Toch verlaagt het toevoegen van 10% azijnzuur aan water de oppervlaktespanning behoorlijk: zie de tabel in http://en.wikipedia....Surface_tension
maar ligt dat aan het feit dat azijnzuur een surfactant is, of gewoon dat je geen water meer hebt, maar een 90/10 mengsel water/azijnzuur? Zo'n mengsel is "iets anders" dan zuiver water. Uiteindelijk is 10% al heel erg veel als je het vergelijkt met typische hoeveelheden van bijv. zeep die je aan water toevoegt.
This is weird as hell. I approve.
- Berichten: 6.853
Re: Azijnzuur
Een echte "zeep" zal inderdaad in grotere concentraties aan het oppervlak zitten, en daardoor al bij heel lage concentraties een grote invloed op de oppervlaktespanning hebben. Maar in dat tabelletje kun je zien dat 10% azijnzuur veel meer verschil veroorzaakt dan 10% van het verschil in oppervlaktespanningen. De definitie van surfactant noemt geen mate van verlaging die nodig is: "Een oppervlakte-actieve stof, ook wel tenside, tensio-actieve stof of surfactant (van surface active agent) genoemd, is een stof die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen" (Wikipedia)