[biologie] Gekoppelde genen en KF/RF

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 416

Gekoppelde genen en KF/RF

Korte vraag: Wanneer bij een oef. over gekoppelde genen gegeven is dat bepaalde genotypes in bv. 20% van de gevallen voorkomen, en andere in 80%, mogen we er dan altijd vanuitgaan dat die 20% staat voor de recombinatiefrequentie (RF) en de overige 80% voor de gewone gekoppelde combinatiefrequentie (KF)?

Anders gezegd, als je bij een oef. over gekoppelde genen twee frequenties uitkomt, is dan de laagste frequentie per definitie de RF?
"Their eyes had failed them, or they had failed their eyes, and so they were having their fingers pressed forcibly down on the fiery Braille alphabet of a dissolving economy."

Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Re: Gekoppelde genen en KF/RF

Iemand die hier een handje kan toesteken?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Berichten: 320

Re: Gekoppelde genen en KF/RF

Ja, dat mag je inderdaad. Dit is ook onderbouwd omdat de recombinatiefrequentie theoretisch nooit hoger kan zijn dan 50%. Daarom is de recombinatiefrequentie dus altijd lager of net gelijk aan de koppelingsfrequentie (indien 50%), en omgekeerd de koppelingsfrequentie altijd hoger of net gelijk aan de recombinatiefrequentie. In het slechtste geval heb je dus beide 50%, maar dan heb je eigenlijk geen gekoppelde genen, want met zon hoge recombinatiefrequentie liggen de twee loci hoogst waarschijnlijk op twee verschillende chromosomen en krijg je dus een 1:1:1:1 ratio van segreganten.

Reageer