Springen naar inhoud

Gelatine in water


  • Log in om te kunnen reageren

#1

mr.atoom

    mr.atoom


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 augustus 2012 - 23:29

Als je gelatine in water dompelt, zal de gelatine water opzuigen en gaan zwellen, net als een spons. Als de vloeistof met de gelatine wordt verwarmd zullen de gezwollen gelatinedeeltjes worden opgenomen door de vloeistof. En nu komt het; er is tijdens dit proces een ding veranderd, namelijk dat de vloeistof veel stroperiger/visceuzer is geworden dan voor het verwarmen. Laat je deze weer afkoelen dan zal er een stevige geleiachtige massa ontstaan.

Wie kan mij een toelichting geven over wat er op moleculair niveau gebeurd tijdens het verwarmen en afkoelen van de vloeistof en waardoor de verandering optreedt wat betreft viscositeit?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Lenus_*

  • Gast

Geplaatst op 14 augustus 2012 - 12:59

http://highered.mcgr...naturation.html

Zeer interessant filmpje, wel in 't Engels.
Kortom: denaturatie van het collageen (verlies secundaire en tertiaire structuur) en hervorming van willekeurige secundaire en tertiaire structuur, aan de hand van de hydrofobe aminozuren.

Edit: De viscositeit verhoogt omdat de watermoleculen 'gevangen' zitten in de nieuwe driedimensionele structuur.

Veranderd door Lenus, 14 augustus 2012 - 13:06






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures