Kans op een universeel griepvaccin

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Kans op een universeel griepvaccin

Drie nieuwe antistoffen vormen mogelijk een universeel griepvaccin. De antistoffen bieden bescherming tegen alle typen van griep.


Influenza A- en influenza B-griepvirussen veroorzaken de seizoensgriepjes en de grotere uitbraken van griep. De nieuwe antistoffen bieden een bescherming tegen alle typen van de twee griepvirussen. Moleculair bioloog Ian A. Wilson van het Scripps Research Institute in Californië ontdekte samen met onderzoekers van het Crucell Vaccine Institute in Leiden de veelbelovende antistoffen. Zij constateerden dat de antistoffen zich hechten aan het griepvirus en verdere besmetting tegenhouden.


Afbeelding

De antilichamen werken op het virale eiwit Hemagglutinine, dat een rol speelt in de hechting van het virus aan een gastheercel. Op de figuur wordt getoond waar de antilichamen precies op inwerken. (bron: Wilson lab, Scripps Research Institute)


In 2009 presenteerde Crucell al universele antilichamen tegen de influenza A-stammen H1 en H5, en in 2011 kwamen daar antilichamen tegen H3 en H7bij. Influenza B is de enige resterende vorm: deze veroorzaakt geen pandemieën maar komt wel zeer regelmatig voor als seizoensgriep.


Lees verder:

C2W

nwtonline


Publicatie:

Dreyfus, C. et al. Science 2012, DOI: 10.1126/science.1222908
This is weird as hell. I approve.

Reageer