Springen naar inhoud

Is de buitenkant van een gekookte worst eetbaar?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cris

    Cris


  • >100 berichten
  • 198 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 25 december 2005 - 00:51

Is de buitenkant van een gekookte worst eetbaar?

En wat bevat erop (de buitenkant van een gekookte worst)?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8252 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 december 2005 - 01:00

Ja, die eet je toch ook op. Van oudsher is de 'schil' van een worst gemaakt van de darmen van het specifieke dier.
"Meep meep meep." Beaker

#3

Cris

    Cris


  • >100 berichten
  • 198 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 25 december 2005 - 01:09

Ja, die eet je toch ook op. Van oudsher is de 'schil' van een worst gemaakt van de darmen van het specifieke dier.


Gisterenavond hebben mijn ouders en ik de buitenkant van een gekookte worst gewoon weggegooid. Ze dachten er erg vies en niet eetbaar te zijn.

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 december 2005 - 01:13

Van oudsher is de 'schil' van een worst gemaakt van de darmen van het specifieke dier.

Van oudsher wel, maar van nieuwsher lang niet altijd:

http://home.pacbell......, Artificial:

Collagen casings are made from collagen extracted from animal skins and hides. There are special collagen casings for use in the smoker, some are even dyed! Some of the large collagen casings, however, due to their thickness and production technique are not edible. Remember not to use collagen casings if you are processing your sausage by poaching in water or steaming. Collagen casings can also be used to cure salami.

Fibrous or Cellulose casings can come protein-lined for salami drying or "regular". They need to be soaked in warm water for about 30 minutes before use. They are permeable to smoke and water, and for that reason, should not be used for poaching sausages in water. They are made from cotton or wood fiber.

Plastic casings are water-proof and are mainly used for boiling or poaching sausage loafs and rolls in water.  

Fabric casings are made out of textile fibers and are coated with a plastic and a very popular with some European sausage makers. If you look at my recipe for Thuringer Summer Sausage, you can see an example of this kind of casing.

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Cris

    Cris


  • >100 berichten
  • 198 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 25 december 2005 - 01:26

Ja, die eet je toch ook op. Van oudsher is de 'schil' van een worst gemaakt van de darmen van het specifieke dier.


:D

Volgens de text, hoe kunnen wij het zomaar opeten?

Plastic casings are water-proof and are mainly used for boiling or poaching sausage loafs and rolls in water.

Fabric casings are made out of textile fibers and are coated with a plastic and a very popular with some European sausage makers. If you look at my recipe for Thuringer Summer Sausage, you can see an example of this kind of casing.

Geplaatste afbeelding

Geplaatste afbeelding

Geplaatste afbeelding

Zij lijken als de condooms! :roll:

#6

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 december 2005 - 02:08

Daar werden schapendarmen vroeger ook wel voor gebruikt, meen ik.
Tja, dat krijg je als ze gelijkvormige voorwerpen moeten verpakken, dan wordt de verpakking ook gelijkvormig :wink:
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#7

Cris

    Cris


  • >100 berichten
  • 198 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 25 december 2005 - 02:36

Daar werden schapendarmen vroeger ook wel voor gebruikt, meen ik.
Tja, dat krijg je als ze gelijkvormige voorwerpen moeten verpakken, dan wordt de verpakking ook gelijkvormig :wink:


Ja, voor de zekerheid, eten wij die niet op!

#8

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 25 december 2005 - 12:31

De worstevellen die je niet met hele lappen tegelijk van de worst kan afpellen kun je gerust opeten. De rest zal ook geen schade doen, maar het kietelt zo achterin je keel. Ik vind het geen lekker mondgevoel om die papierachtige cellulosevelletjes van saucisson sec (Franse droge worst) en salami te eten.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#9

The Don

    The Don


  • >1k berichten
  • 1259 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 december 2005 - 15:18

Het velletje van Hollandsche rookworsten is inderdaad bijna altijd collageen wat van dierenhuiden afkomstig is, dit kun je gewoon eten. Ook cellulose kun je eten maar wordt verder niet verteerd en dit zit meestal om de salami. Echt lekker is het niet dus bijna iedereen haalt eerst de velletjes van de salami. Sommige goedkopere salami worsten of van die "party-worsten" zijn omhult met niet eetbaar plastic, dit moet je dus wel eerst verwijderen maar er bestaat bijna geen gevaar dat je dit naar binnen werkt aangezien het ontzettend taai is.
Filosofie is een spel, de wetenschap is de scheidsrechter.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures