Warme lucht hergebruiken in een Airfryer

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 3

Warme lucht hergebruiken in een Airfryer

Voor een schoolproject zijn wij bezig met een Princess Fat Free Fryer (een airfryer). De vraag is of we de warme lucht die uit de Airfryer komt kunnen hergebruiken in het apparaat. Het apparaat blaast de warme lucht er deels uit aan de linkerkant, maar wij vragen ons af of het mogelijk is om de warme lucht weer opnieuw in het apparaat te brengen zodat daarmee ook het eten verwarmd kan worden. Heeft iemand enig idee hoe we dit zouden kunnen doen en of het mogelijk is?

Alle tips of adviezen zijn welkom.

Berichten: 460

Re: Warme lucht hergebruiken in een Airfryer

De vraag is dan waarom komt er warme lucht uit? Als het een onzinnige opening was hadden ze het wel dicht gemaakt. Door het afsluiten/recyclen ververs je de lucht in iedere geval niet (of je moet een soort van warmtewisselaar gebruiken)

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: Warme lucht hergebruiken in een Airfryer

Die warme lucht voert onder andere een hoop vocht af. Zou je die meteen weer terugleiden, dan heb je een stoomoven in plaats van een bakoven. Je zou, zoals druipertje aangeeft, door middel van een warmtewisselaar kunnen proberen om de ingaande lucht voor te verwarmen met de warmte van de uitgaande lucht. Maar heel effectief zal het waarschijnlijk niet zijn.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 12.262

Re: Warme lucht hergebruiken in een Airfryer

In theorie zou je die warme lucht ook kunnen samenpersen in een condensor waarbij onder verhoogde druk het water condenseert en daarbij nog wat extra warmte afgeeft. Voor een keukenmachine is dat absoluut niet rendabel of haalbaar, maar als je zo'n systeem op industriele schaal bouwt is het geen gekke optie.

Misschien kun je een airfryer en een bakpao-stomer aan elkaar bouwen, mocht er een of ander populaire combinatie van gerechten zijn die geschikt zijn voor die combinatie... een frietje stoofvlees ofzo? ;)
Victory through technology

Berichten: 460

Re: Warme lucht hergebruiken in een Airfryer

Benm schreef: za 15 sep 2012, 02:17
Voor een keukenmachine is dat absoluut niet rendabel of haalbaar, maar als je zo'n systeem op industriele schaal bouwt is het geen gekke optie.


Klinkt mij ook niet als iets wat op industriele schaal kan, daar zou ik graag een voorbeeldje van zien :) . Compressie kost nogal veel energie, meer dan het op zou leveren, dan kan je beter een simpele warmtewisselaar gebruiken.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Warme lucht hergebruiken in een Airfryer

Alles kost meer energie dan het oplevert ;) http://en.wikipedia.org/wiki/Thermodynamic_cycle

[/smartass]

Reageer