Belangrijk eiwit voor DNA-reparatie ontdekt

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Belangrijk eiwit voor DNA-reparatie ontdekt

Onderzoekers hebben de werking ontdekt van een eiwit dat het erfelijk materiaal beschermt tegen schade.


Afbeelding


Schade door zon of sigaretten

Het erfelijk materiaal loopt voortdurend schade op door bijvoorbeeld zonlicht of sigarettenrook. Cellen proberen deze DNA-schade zo goed mogelijk te repareren. Het eiwit Fun30/ SMARCAD1 blijkt een rol te spelen bij DNA-reparatie, blijkt uit onderzoek.


Van dubbelstrengs naar enkelstrengs DNA

Fun30 komt voor in bakkersgist. 'De naam staat voor Function unknown 30, omdat aanvankelijk onduidelijk was wat dit eiwit deed'. 'We hadden al wel het vermoeden dat het betrokken is bij de reparatie van DNA-schade. En dat zagen we inderdaad: als er een breuk in het DNA optreedt, gaat Fun30 er direct naar toe.' Op de plaats van de breuk zorgt het eiwit ervoor dat dubbelstrengs-DNA wordt omgezet in enkelstrengs-DNA. 'Dat is belangrijk voor het herstel van DNA-breuken. Op het enkelstrengs-DNA kunnen hersteleiwitten namelijk goed binden.'

Zoogdieren hebben ook het Fun30-gen, maar bij hen heet het anders: SMARCAD1. 'Net als Fun30 in bakkersgist, blijkt SMARCAD1 een belangrijke rol te spelen bij de reparatie van DNA-breuken in de mens', aldus dr. Thomas Costelloe, onderzoeker in de groep van Van Attikum.


Wetenschappelijke publicatie:

Thomas Costelloe, et al.: The yeast Fun30 and human SMARCAD1 chromatin remodellers promote DNA end resection


Bron:

Universiteit Leiden
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer