[scheikunde] Algen kweek

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

Algen kweek

Hallo,

Voor ons profielwerkstuk, 'biobrandstof uit algen' wilen wij als praktijk gedeelte natuurlijk zelf algen kweken. Dit willen wij in een zo constant mogelijke omgeving doen, in een ruimte op school. De algen willen wij kweken in een aantal reageerbuizen. In deze reageerbuizen willen wij slootwater en een kleine hoeveelheid aan kunstmest toevoegen. Onder invloed van licht, moeten hier natuurlijk algen uit komen. Ons probleem ligt nu bij het volgende: wat is de beste en tevens een makkelijke manier om de algen uit het water te krijgen en zonder kunstmest mee te nemen. De volgende stap waar wij aan zaten te denken is centrifugeren.

Alvast bedankt!

Berichten: 12.262

Re: Algen kweek

Centrifugeren klinkt als een prima plan, zolang algen de enige organismen in dat water zijn. In slootwater zitten echter meer organismen dan algen alleen, en die zul je waarschijnlijk mee centrifugeren.

Wat je zou kunnen proberen is om de populatie organsimen te zuiveren - beginnen met slootwater, daar alleen licht en kunstmest aan geven, en dan een klein beetje eruit pipetteren in een volgende batch water met kunstmest brengen door een filter heen. Je moet dat een filter nemen waar de algen wel doorheen gaan, maar grotere organismen niet. Je wilt in ieder geval af van organismen die algen eten, de meeste andere organismen zullen denk ik niet gedijen in een mengsel van water, koolzuurgas en kunstmest onder invloed van licht. Micro-organismen als cyanobacterien zou je evt nog kunnen omleggen met antibiotica.
Victory through technology

Reageer