Europese wilde kat duikt na 150 jaar weer op in Vlaanderen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Europese wilde kat duikt na 150 jaar weer op in Vlaanderen

Voor het eerst in meer dan 150 jaar is er een Europese wilde kat opgedoken in Vlaanderen. Een vrijwilliger van Natuurpunt is erin geslaagd om met een cameraval het dier te filmen in het natuurgebied Smeetshof in Bocholt, een uitgestrekt gebied van Natuurpunt in de provincie Limburg.


Afbeelding


“De wilde kat heeft nood aan grote, bosrijke natuurgebieden, met voldoende schuilmogelijkheden zoals rotsspleten, boomholten en holen van andere dieren.


Specialistenwerk

Alhoewel ze op elkaar lijken, behoren de wilde kat (Felis silvestris) en de huiskat (Felis catus) niet tot dezelfde soort. Genetische achtergrond en gedrag verschillen sterk. Het is echter specialistenwerk om een wilde kat van een huiskat te onderscheiden zonder genetisch onderzoek. Een panel van experts uit Nederland en Vlaanderen identificeerde het dier op de opnames als een echte ‘wilde kat’. Er is alvast geen enkele zichtbare aanwijzing dat het om een bastaard met een huiskat zou gaan.


Familie van de Afrikaanse wilde kat

De huiskat die iedereen kent is een afstammeling van de Afrikaanse wilde kat, niet van de Europese variant. Wereldwijd komen er verschillende ondersoorten voor van de wilde kat. De wilde kat komt in grote delen van Europa voor, maar heeft een erg versnipperde verspreiding. In België kwam de wilde kat tot voor deze waarneming enkel in Wallonië voor. Wilde katten verspreiden zich echter erg langzaam, waardoor de uitbreiding van hun populaties langzaam en geleidelijk gaat. Het valt niet helemaal uit te sluiten dat het waargenomen dier uit gevangenschap afkomstig is. In Nederland zijn al tweemaal wilde katten opgedoken. Die werden als aandoenlijk kitten meegenomen uit het buitenland en bleken dan compleet onhandelbaar te zijn. De Europese wilde kat mag er dan een beetje uitzien als een kat, het is en blijft een echt wild dier.


Afbeelding


Herkennen

Naast de verschillen in genetische achtergrond en gedrag, kan je een wilde kat herkennen aan een aantal uiterlijke kenmerken. Zo heeft de wilde kat een dikke staart met een stomp zwart uiteinde, en drie tot vijf zwarte ringen. Op de rug loopt een donkere streep tot net voor de staart. Op de kop en de nek van het dier lopen vier strepen op kop en nek. Een wilde kat is doorgaans groter dan een (verwilderde) huiskat, en heeft een massieve kop.





Bron: Natuurpunt
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer