Springen naar inhoud

Hydratatie van Natriumcarbonaat



  • Log in om te kunnen reageren

#1

Rubinho1

    Rubinho1


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2012 - 15:42

OP wikipedia las ik dat er bij 34 graden kristalwater uit t rooster gaat. Bij 100 graden is al dat water verdwenen. Mijn vraag nu:
Als je een grafiek zout moeten maken van de hoeveelheid mol water dat nog over is bij een bepaalde temperatuur, hoe zal die grafiek dan lopen?
Zal er na de 35 graden er meteen veel water uit wegvloeien en later geleidelijk aan minder, of juist andersom (eerst weinig water per graad en later naar mate hogere temperatuur meer water weg per graad) of is er een liniair verband?

Alvast bedankt he!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 oktober 2012 - 13:05

Opmerking moderator :

Iemand die hier een handje kan toesteken?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

#3

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 10 oktober 2012 - 16:07

Een gehydrateerd zout is in evenwicht met de waterdampspanning in zijn omgevingslucht, via een evenwichtsconstante afhankelijk van de temperatuur.

Oftewel: een gehydrateerd zout heeft een "waterdampdruk" als functie van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, des te hoger zijn waterdampdruk.

Is de waterdampdruk in zijn omgevingslucht lager dan zijn eigen waterdampdruk dan verliest het zout water aan de lucht. En omgekeerd.
Er zal dus bij 35 graden alleen water uit het zout verdampen als de omgevingslucht minder waterdamp bevat dan de eigen waterdampdruk van het zout bij 35 graden. Als de temperatuur zodanig hoog is dat de waterdampdruk van het zout 1 atm is dan wordt het zout in atmosferische lucht volledig droog, ongeacht hoe vochtig die lucht is.

Als een gehydrateerd zout via verschillende hydraten naar watervrij zout gaat zal elk van die hydraten zijn eigen grafiek van waterdampspanning als functie van de temperatuur hebben. Die dampspanningsgrafieken zijn niet lineair met de temperatuur maar min of meer exponentieel, ruwweg soortgelijk van vorm als de dampspanning van een vloeistof als functie van de temperatuur.
Hydrogen economy is a Hype.

#4

Rubinho1

    Rubinho1


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 10 oktober 2012 - 18:14

Betekent dit dus dat er eerst relatief veel water zal ontsnappen en later minder of juist andersom?

#5

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 10 oktober 2012 - 22:10

Andersom. Waterdampdruk stijgt immers ruwweg exponentieel met T.
Hydrogen economy is a Hype.

#6

Rubinho1

    Rubinho1


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2012 - 06:47

ooow, nou snap ik het. Heel erg bedankt Flintstone :D






Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures