[scheikunde] Welke verdunning voor mijn grafiek?

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 5

Welke verdunning voor mijn grafiek?

Hallo,

Ik heb een klein probleem. Misschien zoek ik het te ver, maar zou het toch graag zeker weten.

Ik heb een eiwit-standaardreeks en resultaten daarvan op een ijklijn gezet in excel.

Nu moet ik van een monster de eiwit gehalte gaan verdunnen zodat die op mijn ijklijn pas. Bv van banaan die 1,2g/100g eiwit bevat.

Dit zou op 0,12ml/L moeten komen.

Ik mag de opdracht niet uitvoeren, ik moet dit zo kunnen zeggen.

Ik ben aan het twijfelen met die eenheden.

Ik dacht :

1.2g = 1200mg

1200/100= 12mg=1%

12mg:100ml =0.12mg

Ik zou 1% banaan moeten oplossen in 100ml om aan 0,12mg/l te komen

om dit op de grafiek op de rechte te kunnen plaatsen.

Kan dit?

Dit zijn mijn eiwit-standaard oplossing en de resultaten van de spectrofotometer:
Proefbuis nrVolume stockopl van 1% (ml)Volume gedestilleerd water (ml)Concentratie eiwit (in %)
10100
2280.2
3460.4
4640.6
5820.8
61001


resultaten:

1= 0

2= 0,116

3= 0,216

4= 0,318

5= 0,521

Wie kan me aub helpen?

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Welke verdunning voor mijn grafiek?

Opmerking moderator

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Berichten: 5

Re: Welke verdunning voor mijn grafiek?

Kan iemand me hierbij helpen??

Is waarschijnlijk een domme vraag, maar zou het toch graag met zekerheid weten of dit klopt.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: Welke verdunning voor mijn grafiek?

Voorzover ik je probleem begrijp:

- ik weet niet wat je bedoelt met "1% banaan" :?

maar laat ik dat eens als 10 g banaan nemen, dat dan 0,12 g eiwit bevat.

Vul dat aan tot 100 ml, dan heb je een 0,12/100 = 0,12% oplossing

Dat past op je ijklijn.

Maar wat je bedoelt met je resultaten, die 1 tot en met 5 ?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 5

Re: Welke verdunning voor mijn grafiek?

Jan van de Velde schreef: wo 17 okt 2012, 21:13
Voorzover ik je probleem begrijp:

- ik weet niet wat je bedoelt met "1% banaan" :?

maar laat ik dat eens als 10 g banaan nemen, dat dan 0,12 g eiwit bevat.

Vul dat aan tot 100 ml, dan heb je een 0,12/100 = 0,12% oplossing

Dat past op je ijklijn.

Maar wat je bedoelt met je resultaten, die 1 tot en met 5 ?
Alvast bedankt voor u reactie!!

Met die 5 resultaten bedoel ik de uitkomst van de spectrofotometer van de eiwit-standaardreeks.

Die 1%, dacht ik te gebruiken als 1g in 100ml,zoals in de standaardreeks.

Dus voor een ander monster bv van varkensoester wat 23,5g eiwit bevat zou ik dan

1g -> 0,235g

tot 100ml oplossen

-> 0,235/100 = 0,235%

en dit past dan ook in mijn grafiek!?

Ik moet er dus geen rekening mee houden dat mijn standaardreeks in mg is gezet en nu in %?

Bedankt voor de hulp!!!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: Welke verdunning voor mijn grafiek?

Ik moet er dus geen rekening mee houden dat mijn standaardreeks in mg is gezet en nu in %?
Ik zie nergens een standaardreeks in mg?

Je gaat uit van een stockoplossing met een eiwitconcentratie uitgedrukt in procenten (zie je tabel), met een ijklijn die dus loopt van 0% tot en met 1% (m/V, massa per volume), maar die je dus net zo goed zou kunnen lezen als een ijklijn in grammen per 100 mL, lopende van 0 g/100mL tot 1 g/100 mL,

of voor mijn part van 0 g/L tot 10 g/L, overeenkomende met 0 tot 10 ‰(m/V)
butterfy85 schreef: do 18 okt 2012, 09:02
-> 0,235/100 = 0,235%

en dit past dan ook in mijn grafiek!?
aangezien 0,235% ligt tussen 0% en 1% , ja, uiteraard, dat past binnen je grafiek.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer