echo

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 117

echo

Hallo,

Hoe werkt een echo die ze in het ziekenhuis gebruiken?

voor bijv. zwangerschap of bij een echo voor de buik(buikaandoeningen).

Bij voorbaat dank.

Groetjes Kasius.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: echo


Berichten: 117

Re: echo

Klazon bedankt voor je reactie.

poe he interessant maar wel ingewikkeld allemaal die echografie.

Dat je met behulp van geluid als het ware in het lichaam kunt kijken.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.609

Re: echo

De echografie is nochtans een van de eenvoudigste technieken in medische beeldvorming. Het principe is gelijkaardig aan RADAR en SONAR. De transponder zendt een ultrasone puls uit. Die puls wordt gereflecteerd op 'overgangen', dus bv aan de rand van een orgaan. Na het uitzenden van de puls blijft de transponder luisteren naar echo's.

Op basis van de tijd die er was tussen het uitzenden van de puls en het ontvangen van de echo kan je heel eenvoudig berekenen hoe diep in het lichaam die 'overgang' zit.

De echo wordt niet helemaal gereflecteerd, een deel van de energie kan ook gewoon doorgaan tot er een nieuwe overgang is, die ook weer een echo kan terugsturen, etc.

Met 1 puls heb je 1 lijn in de afbeelding gemeten, om de volledige afbeelding te krijgen moet je de transponder verschuiven of draaien.

Opmerking moderator

Topic verplaatst naar het algemene deel van dit forum.

Berichten: 12.262

Re: echo

Het werkingsprincipe is inderdaad vergelijkbaar met dat van een radar, maar dan in een vloeibaar/vast medium ipv in de open lucht.

Uiteraard worden ook verbeteringen uit die toepassingen gebruikt in echografie van het lichaam, bijvoorbeeld de doppler echo. Daarmee kun je niet alleen zien hoe iets in elkaar zit, maar ook hoe zaken zich daarin bewegen... bijvoorbeeld de stroomrichting van het bloed in het gebied waarvan je een echo neemt.

Het werkingsmechanisme is feitelijk hetzelfde als hoe men zowel de positie als snelheid/richting van een vliegtuig kan bepalen met een radarinstallatie. De resultaten zijn uiteraard wel heel bruikbaar omdat direct te zien is of, bijvoorbeeld, bloed even de verkeerde kant op stroomt door een falende hartklep zonder dan men hoeft te snijden om dat vast te stellen.

Het mechanisme is wellicht simpel, maar wat je ermee kunt zien niet minder waardevol.
Victory through technology

Reageer