Gen ontdekt dat aantal chromosomen in cel verdubbelt

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Gen ontdekt dat aantal chromosomen in cel verdubbelt

Sommige cellen in ons lichaam, bijvoorbeeld levercellen, bevatten een twee keer zoveel erfelijk materiaal als de meeste andere cellen. Onderzoekers hebben het gen gevonden dat verantwoordelijk is voor deze verdubbeling. Ze ontdekten ook dat het dubbele aantal chromosomen in levercellen niet bepalend is voor het functioneren van de levercel en daarmee blijft de functie hiervan nog onduidelijk.


De meeste cellen in ons lichaam hebben exact dezelfde hoeveelheid erfelijk materiaal, namelijk 46 chromosomen; de ene helft afkomstig van de vader, en de andere van de moeder. Er zijn echter uitzonderingen: in het bijzonder levercellen hebben vaak een verdubbeld, of zelfs een meervoudig verdubbeld aantal chromosomen. “Dit fenomeen, genaamd polyploïdie, is al lang bekend”, “maar hoe dit ontstaat, en wat de functie van polyploïdie is, was nog steeds een groot raadsel dat onderzoekers al vele jaren fascineert.”


Gen uitschakelen

Om het nut van het dubbele chromosoom te onderzoeken, schakelden de wetenschappers één gen, genaamd E2F8, uit. Hierdoor werd de verdubbeling van het erfelijk materiaal in de lever volledig geblokkeerd. Deze levercellen hadden dus ‘slechts’ twee exemplaren van ieder chromosoom. Tegen de verwachting in bleek de lever zich vrijwel normaal te ontwikkelen en functioneren. Deze kon even goed giftige stoffen verwerken als een normale lever en ook het herstellend vermogen van de lever bleek onaangetast.


Mogelijke functies

Wat dan wél de functie is van de verdubbelde hoeveelheid erfelijk materiaal in levercellen, blijft nog de vraag . “Er zijn aanwijzingen dat cellen na het ondergaan van polyploïdie beter zijn in het opslaan van energie uit vet en andere voedingsstoffen, of dat ze mogelijk beter beschermd zijn tegen het ontstaan van (lever)kanker”.


Publicatie:

Shusil K. Pandit, et al.: E2F8 is essential for polyploidization in mammalian cells


Bron:

Universiteit Utrecht
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer