Springen naar inhoud

smelten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

emmasmolders

    emmasmolders


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 31 oktober 2012 - 15:44

Breken bij het smelten de ionbindingen bij zouten?
En de atoombindingen bij moleculaire stoffen?
En de metaalbindingen bij metalen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ThomasV

    ThomasV


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 31 oktober 2012 - 16:24

Bij het smelten krijgen de atomen een hogere temperatuur, en zo ook een hogere kinetische energie.
Zodat de atomen niet meer in hun vaste structuur zitten, maar gaan rollen .
Je voegt met andere woorden energie toe om de bindingen uit elkaar te halen.
Zo breken inderdaad de bindingen, mits een temperatuur die hoog genoeg is.

#3

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 31 oktober 2012 - 18:39

Dat was de vraag niet. De vraag was welke bindingen breken bij welk type stoffen.

Bij zouten zijn dat inderdaad de ionbindingen, en bij metalen de metaalbindingen.
Maar bij moleculaire stoffen zijn dat de molecuulbindingen, niet de atoombindingen. De atoombindingen - die de atomen binnen een molecuul bijeen houden - breken pas bij veel hogere temperaturen.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#4

emmasmolders

    emmasmolders


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 31 oktober 2012 - 18:42

Dus als ik het goed begrijp, breken alle bindingen mits de temperatuur hoog genoeg is.
Maar hoe zit dat dan met de Vanderwaalsbinding, want ik dacht dat bij smelten juist de Vanderwaalsbinding brak en dat de atoombinding pas brak bij de ontledingstemperatuur.

Dankjewel, Marko. Ik snap het al ;)

#5

ThomasV

    ThomasV


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 31 oktober 2012 - 19:46

Kan iemand verduidelijken wat de ontledingstemperatuur is?
En Vanderwaalsbinding, is een rooster daaruit opgebouwd? Bv. een metaalrooster ?

#6

emmasmolders

    emmasmolders


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 31 oktober 2012 - 20:39

de ontledingstemperatuur is de temperatuur waarbij atoombindingen breken. Atoombindingen kunnen ook bij lagere temperaturen breken, bijvoorbeeld bij een chemische reactie, want hier ontstaan nieuwe bindingen tussen atomen en daarom moet de atoombindingen wel gebroken zijn.

De Vanderwaalsbinding is een aantrekkingskracht tussen moleculen. De Vanderwaalsbinding houdt moleculen op hun plaats in het molecuulrooster.

#7

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8795 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 november 2012 - 02:38

De vloeibare fase is soms wat lastig te begrijpen als je naar bindingen kijkt.

Als je bijvoorbeeld een stuk metaal smelt, en daarna weer laat stollen, dan is er fetelijk niets veranderd. Maar als je tijdens de vloeibare fase een beetje roert oid is het onmiddelijk duidelijk dat de atomen niet zullen stollen met de 'buren' waar ze aan vast zaten voordat je ging smelten.

Bij een vloeibaar metaal heb je een situatie waarbij de bindingen tussen de atomen -gemiddeld- wel behouden blijven, maar kunnen wisselen. Gezien er geen verschil is tussen het ene en het andere metaalatoom (van hetzelfde metaal) heeft dit geen consequenties voor hoe het materiaal er voor en na de smelt/stol cyclus uitziet.

Je zou dit wel kunnen aantonen door bijvoorbeeld een klein stukje van het metaal te vervangen door een andere isotoop, en na smelten/roeren/stollen ontdekken dat de isotoop opeens verdeeld is over de gehele bulk ipv in dat specifieke stukje materiaal geconcentreerd blijft.
Victory through technology

#8

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 november 2012 - 22:10

Hoe zwakker de binding, des te lager de temperatuur waarbij hij zomaar zal breken.

Een Vanderwaalsbinding breekt dus in principe bij lagere temperatuur dan een waterstofbinding. Alleen kan het zijn dat voor het smelten van een stof die uit grote moleculen bestaat heel veel Vanderwaalsbindingen tegelijk moeten worden verbroken. En dat kan bij heel hoge temperaturen zijn. Dit is de reden waarom stoffen met een hoog molecuulgewicht ook vaak een hoog smeltpunt hebben.

Verder is voor smelten maar een "heel klein beetje verbreken" nodig. De moleculen kunnen dan over elkaar heen gaan schuiven. Voor koken moet je de bindingen echt verbreken, en daarvoor is een nog veel hogere temperatuur nodig. Die kan zelfs hoger zijn dan de ontledingstemperatuur. Probeer maar eens suiker te koken.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures