Atomen in goudnanodeeltjes zichtbaar gemaakt

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Atomen in goudnanodeeltjes zichtbaar gemaakt

Met de hulp van Qu-Ant-Em, de krachtigste elektronenmicroscoop ter wereld, zijn wetenschappers van de onderzoeksgroep EMAT (Universiteit Antwerpen) er in geslaagd om de posities van individuele atomen in goudnanodeeltjes te bepalen. Een doorbraak, want die nanodeeltjes worden onder meer gebruikt in de strijd tegen kanker. Het toonaangevende vakblad Nature Materials publiceert de resultaten deze week.

goudnanodeeltjes.png
goudnanodeeltjes.png (985.53 KiB) 870 keer bekeken
Individuele atomen aan het uiteinde van een goudnanostaafje (Bron: UA)


Zeer kleine deeltjes van het edelmetaal goud, met afmetingen in het nanometergebied, hebben erg interessante eigenschappen. “Ze kunnen bijvoorbeeld chemische reacties versnellen of katalyseren”, vertelt Sara Bals van EMAT (Electron Microscopy for Materials Science). “Bovendien hebben ze een veelvoud aan toepassingen in de nano-elektronica, en worden ze gebruikt in de strijd tegen kanker.”


Bij al deze toepassingen speelt de 3-dimensionale vorm van de deeltjes een cruciale rol. Door deze vorm juist te kiezen, wordt het onder andere mogelijk om de deeltjes specifieke kleuren te laten absorberen. Om de goudnanodeeltjes in drie dimensies te bestuderen werd er binnen EMAT gebruik gemaakt van elektronentomografie, een techniek waarbij 2-dimensionale beelden opgenomen met een elektronenmicroscoop via wiskundige algoritmes gecombineerd worden tot een 3-dimensionaal beeld.


“Dit principe is vergelijkbaar met het concept dat bij een hersenscanner wordt gebruikt”, legt Bals uit. “De techniek werd in deze studie met een zodanige resolutie toegepast dat de individuele atomen in een goudnanodeeltje zichtbaar werden. Op deze manier kon ook het oppervlak van de nanodeeltjes atoom per atoom bestudeerd worden.”


Deze metingen zijn van groot belang omdat katalytische reacties vaak gebeuren aan specifieke plaatsen op het oppervlak. In de toekomst zullen de onderzoekers ook andere soorten nanomaterialen bestuderen. Het is de bedoeling om via die studies de eigenschappen beter te begrijpen, te verbeteren en te gebruiken bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen.


Bron: Universiteit Antwerpen


Publicatie:

Goris, B.; Bals, S.; Van den Broek, W.; Carbo-Argibay, E.; Gomez-Grana, S.; Marzan, L. M.; Van Tendeloo, G. Atomic-scale determination of surface facets in gold nanorods Nat. Mater. 2012, 11, 930-935, DOI: 10.1038/nmat3462
This is weird as hell. I approve.

Reageer