vaststellen welke allel dominant is

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 7

vaststellen welke allel dominant is

Hoe kun je vaststellen welke allel dominant is?

kan iemand een voorbeeld geven

alvast hartelijk bedankt

Berichten: 320

Re: vaststellen welke allel dominant is

Het dominante allel is de variant van het gen van een bepaald kenmerk dat de overhand heeft op een andere variant. M.a.w , wetende dat we voor elk gen twee koppijen hebben en dat die koppijen gelijk kunnen zijn (homozygoot) of verschillend (heterozygoot), zal in het geval van heterozygoot, het dominante allel, dat allel zijn dat te zien is in het fenotype.

Voorbeeld (fictief!!!!):

Kenmerk: Haarkleur

Allel a (recessief) : Blond

Allel A (dominant): Zwart

Een persoon met allelcombinaite "aa" zal blond haar hebben. Een persoon met allelcombinatie "AA" zal zwart haar hebben. (homozygote combinaties). Echter een persoon dat heterozygoot is voor het kenmerk haarkleur, nl."Aa" , zal zwart haar heben, omdat deze dominant is boven blond (ook geen mix van blond of zwart, maar echt enkel puur zwart).

Om na te gaan welk(e) allel(en) van een bepaald kenmerk dominant zijn boven de andere, worden meestal kruisingen gedaan tussen twee homozygoteen (maar elk homozygoot voor een ander allel van het kenmer), en de nakomelingen bestudeerd.

terug naar het voorbeeld (nu gaan we ervan uit dat we nog niet weten welk allel dominant is)

We kruisen een mannetje dat homozygoot blond is (aa) met een vrouwtje dat homozygoot zwart is (AA)

De mogelijke gameten van hete vrouwtje zijn enkel "a' en enkel "A" voor het mannetje. De nakomelingen zijn allemaal heteerozygoot, "Aa". We zien dat alle nakomelingen zwart zijn, duskunnnen we besluiten dat zwart dominant is over blond.

Opmerking: Het was ook mogelijk da alle nakomelinge bijvoorbeel grijs zouden geweest zijn, wat dan eerder Co-dominantie zou impliceren, nl zowel zwart alls blond treden samen evenveel op, wat leidt tot een gemixed fenotype.

Er bestaan nog anere relaties tussen allelen, maar dominant en recessief zijn alvast de belangrijkste en makkelijkst te begrijpen.

Ik weet niet hoever jouw kennis omtrent genetica al reikt dus als je iets niet begrijpt (termen of ander), vraag zeker om verduidelijking!

Reageer