Rubber kan beter worden gerecylceerd

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Rubber kan beter worden gerecylceerd

Van fijngemalen rubberafval met een beetje plastic kun je een hoogwaardig product maken dat verse rubber kan vervangen. Dat stellen onderzoekers van het Fraunhofer-instituut Umsicht in Oberhausen.


Het zou voor het eerst zijn dat je zulke rubberresten echt nuttig kunt hergebruiken. Bijna alle rubberproducten (officieel: elastomeren) zijn "gevulkaniseerd" oftewel "gecrosslinkt". Daarbij worden de polymeerketens onderling verbonden tot een onontwarbaar netwerk dat niet meer door verhitting vloeibaar is te maken: in plaats dat het materiaal smelt, ontleedt het. Tot nu toe was vermalen en uitstrooien over kunstgrasvelden dan ook zo’n beetje het hoogst haalbare, met verbranden als tweede keuze.


In Oberhausen maken ze er ook eerst de gebruikelijke korrels van 3 millimeter van. Maar die koelen ze vervolgens af met vloeibare stikstof, zodat ze keihard worden. Dat maakt het mogelijk om ze te vermalen tot fijn poeder. Eenmaal weer opgewarmd kun je dat poeder als vulstof verwerken in een thermoplastische kunststof zoals polypropyleen. Het mengsel heeft de naam ‘elastomer powder modified thermoplastic’ meegekregen, afgekort EPMT. Volgens Umsicht-woordvoerder Holger Wack kun je tot 80 procent elastomeerpoeder gaan, waarbij het mengsel gewoon thermoplastisch blijft en geschikt voor extrusie of spuitgieten.


Lees verder


Zoals te zien bij C2W


Bron
This is weird as hell. I approve.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Rubber kan beter worden gerecylceerd

Als je dat op die manier doet, gebruiken ze het rubber gewoon als carbon black.

Reageer