[scheikunde] titratie oxaalzuur met natronloog

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 11

titratie oxaalzuur met natronloog

beste mensen,

voor ons po scheikunde moeten wij het ethaandizuur gehalte, het natriumwaterstofcarbonaat gehalte en het totale oxalaat gehalte in rabarber in massa % berekenen.

om het totale oxalaaatgehalte te bepalen hebben wij getitreerd met kaliumpermanganaat. wij kwamen uit op 0.62 massaprocent.

om het hetaandizuur en het natriumwaterstofcarbonaat te berekenen moesten wij het rabarberextract titreren met natronloog. Op deze manier kan je de molverhouding tussen het ethaandizuur en het natriumwaterstofcarbonaat bepalen. Volgens onze leraar moet dit uitkomen tussen de 1 en 2.

Onze hele klas komt er niet uit en daarom zoeken nu hulp bij jullie. Wij hebben namelijk geen idee wat de reactievergelijking is tussen H2C2O4 en OH- en hoe wij dan de gevraagde molverhoudingen kunnen berekenen. Volgens het opdrachtenblad moesten wij dit berekenen met het aantal mmol H+ in 10 ml extract.

Voor betere uitleg hebben wij ons PO hierbij gevoegd als bijlage. Dan gaat het om het kwantitaieve analyse deel.

alvast bedankt
Scheikunde PO Oxaalzuur geoieee laatste.docx
(184.43 KiB) 1438 keer gedownload
[/color]

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: titratie oxaalzuur met natronloog

Ethaandizuur, oxaalzuur dus, is zoals de naam al aangeeft, een zuur. De reactie met natronloog is dus "gewoon" een zuurbasereactie.

Verdere gegevens staan in Binas, en zoek anders eens wat rond op dit forum. Jullie klas is echt niet de eerste die een dergelijke titratie moet uitvoeren...
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 11

Re: titratie oxaalzuur met natronloog

ik vind inderdaad wel iets, maar niet wat wij zoeken..

wat wij ons echt vragen is hoe je het aantal mmol H+ kan berekenen als je H2C2O4+OH-> 2 H2O+C2O4^2- heb..

wel hebben wij in een eerdere titratie tussen permangaat en H2c2O4 berekend dat je 10 mol H+ heb per 5 mol H2C2O4.. maar wat kunnen wij hier verder mee?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: titratie oxaalzuur met natronloog

Nou als je weet hoeveel oxaalzuur in de oplossing zit, en hoeveel zuur er totaal, dan is het optel (of eigenlijk aftrek-) sommetje toch niet zo lastig?

Massa% boeit trouwens echt niet in deze gevallen. Je moet werken met aantallen mol.

Berichten: 11

Re: titratie oxaalzuur met natronloog

dus H2C2O4= HC2O4- + C2O42- ? maar wat is dan de molverhouding tussen HC2O4- en C2O42- we weten namelijk niet hoe we deze kunnen berekenen

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: titratie oxaalzuur met natronloog

Je doet die titratie met permanganaat in een zuur milieu. Denk je echt dat alle oxalaat oxalaat blijft, of dat het oxaalzuur wordt en je dus alle oxaalzuur op die manier meet?

Enne, daar dien je gegevens over de gebruikte indicator voor te weten (omslagtraject) en de pKa waarden van oxaalzuur.
wij in een eerdere titratie tussen permangaat en H2c2O4 berekend dat je 10 mol H+ heb per 5 mol H2C2O4.. maar wat kunnen wij hier verder mee?
Dan heb je het doel van die titratie dus niet gesnapt. Probeer eerst maar eens uit te vogelen wat je gedaan hebt en waarom. Ik ga je geen aardappels leren koken ;)

Reageer