Door ondoorzichtig glas kijken

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.094

Door ondoorzichtig glas kijken

Mat glas is ondoorzichtig, doordat het licht dat erop valt alle kanten op verstrooid wordt. Daardoor komen de lichtstralen die achter het glas in jouw richting uitgezonden worden, uiteindelijk niet in jouw oog terecht.


Onderzoekers in Twente waren eerder al in staat om door een detector achter het mat glas te zetten en te meten hoe een stukje mat glas het licht verstrooid. Hier kun je de lichtbron dan voor corrigeren, zodat het licht toch door het mat glas heen gezonden wordt.


Nu hebben ze echter een nieuwe doorbraak, waarvoor geen detector meer nodig is. Ze hebben een fluorescerende afbeelding achter mat glas gezet en vervolgens gemeten met hun systeem. Hierbij hebben ze het beeld kunnen reconstureren. De reconstructie lukt omdat het beeld weliswaar op een volledig onbekende en onvoorspelbare manier door elkaar wordt gehusseld, maar niet essentieel verandert als de laser onder een iets andere hoek op het mat glas wordt gericht. Wel verschuift het een beetje. Door het verstrooide beeld onder heel veel hoeken op te nemen en te analyseren met een speciaal ontwikkeld computermodel, konden de onderzoekers daarom de versnipperde reflecties weer in elkaar puzzelen.


Bronnen:

Nature

Bits & Chips

Berichten: 12.262

Re: Door ondoorzichtig glas kijken

Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 768

Re: Door ondoorzichtig glas kijken

Benm schreef: wo 14 nov 2012, 13:24
... en low tech:


http://www.youtube.c...d&v=nRoL2q-tU-Q


:D

Jeps,


honing erop smeren werkt ook.
In the beginning, there was nothing. Then he said:"Light". There was still nothing but you could see it a whole lot better now.

Reageer