Nieuwe plastic huid kan aanrakingen voelen en zichzelf herstellen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Nieuwe plastic huid kan aanrakingen voelen en zichzelf herstellen

Wetenschappers uit Californië hebben een materiaal gemaakt dat aanrakingen voelt en zichzelf herstelt. Daarmee is een belangrijke stap gezet richting een realistische namaakhuid.

kunsthuid.jpg
kunsthuid.jpg (49.18 KiB) 236 keer bekeken
Een scalpel maakt een sneetje in een klein stukje zelfhelend materiaal. Volgens de Stanford-onderzoekers kan het materiaal zich op 30 minuten volledig herstellen. (Bron: Stanford University)


Het nieuwe plastic is aanrakingsgevoelig en repareert zichzelf. Deze twee eigenschappen zijn vanzelfsprekend voor onze huid, maar ze kwamen niet eerder samen voor in kunstmatige materialen.


In de zoektocht naar een synthetische huid zijn de afgelopen tien jaar grote ontwikkelingen geweest. Tot nu toe plakten er echter veel nadelen aan materialen die zichzelf repareren. Sommige plastics herstellen sneetjes alleen bij hoge temperaturen. Bij andere stoffen verandert hun structuur na één herstelronde, waardoor ze niet vaker kapot mogen gaan. Daarbij waren de meeste materialen geen goede geleiders – een vereiste als de namaakhuid ook gevoelig moet zijn.


Wetenschappers van de Stanford University in Californië zijn er nu in geslaagd het beste van twee werelden te verenigen. Het plastic dat ze gebruikten is een organisch polymeer, waarin waterstofbruggen lange ketens van moleculen bijeen houden. ‘Deze dynamische verbindingen zorgen ervoor dat het materiaal zichzelf herstelt,’ meldt chemisch-ingenieur Chao Wang in een persverklaring. Als de ketens breken, zoeken de verbindingen vanzelf hun plekje weer op.


Lees verder


Zoals te zien op nwtonline


Publicaties:

Persbericht Stanford University

Tee, B. C.-K.; Wang, C.; Allen, R.; Bao, Z. An electrically and mechanically self-healing composite with pressure- and flexion-sensitive properties for electronic skin applications Nat. Nanotechnol. 2012, DOI: 10.1038/nnano.2012.192
This is weird as hell. I approve.

Reageer