benedict reagens

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 4

benedict reagens

hallo,

We zijn voor school bezig met een practicum voor mijn profielwerkstuk. We hebben dit werkplan gevonden op internet, het is eigenlijk bedoelt om het glucose percentage in urine te bepalen maar ik heb het gebruikt met verschillende soorten drinken. Dit is het werkplan van internet:

"Benedicts kwantitatief reagens wordt gebruikt om vast te stellen hoeveel van de suiker aanwezig is. Dit reagens vormt een wit neerslag en kan gebruikt worden in een titratie:
  • Doe 25.00 mL van Benedicts kwantitatief reagens in een erlenmeyer van 100 mL.
  • Voeg 6 gram watervrij natriumcarbonaat toe. Je bent er zo verzekerd van dat de oplossing basisch blijft.
  • Voeg een paar kooksteentjes toe en verwarm de oplossing tot deze zachtjes kookt.
  • Doe het monster in de buret en voeg dit langzaam toe aan de oplossing tot de blauwe kleur verdwenen is.
  • Herhaal de bepaling tweemaal, maar laat dan het grootste deel van de oplossing in een keer in de erlenmeyer lopen. Voeg vervolgens druppelsgewijs toe tot het equivalentiepunt. Wacht na elke druppel 30 seconden voor de volgende druppel wordt toegevoegd.
  • Middel de resultaten.
Om de concentratie van de gebruikte Benedict oplossing vast te stellen moet deze getitreerd worden met een 1% glucose oplossing.

De concentratie van suiker in het onbekende monster wordt berekend door de volumes van de onbekende en bekende oplossing met elkaar te vergelijken volgens:

Conbekend = Cbekend * Vbekend / Vonbekend"

We hebben alles gedeeld door 5 om minder van alles nodig te hebben (Dat vond de school ook beter en we moesten minder reagens aanmaken). Dus het is 5ml reagens in plaats van 25ml.

Nu zit ons probleem in het laatste stukje van het werkplan. Er staat dat je nog moet titreren met een 1% glucose oplossing. Dat hebben we gedaan maar er was geen verkleuring van de reagens. We hebben nog extra oplossing toegevoegd maar de kleur bleef blauw.

Wat kan het probleem zijn? We hebben nu wel alle resultaten van de van de soorten drinken maar niet de 1%oplossing. Dus kunnen we de berekening niet invullen.

Alvast bedankt voor de mensen die ons kunnen helpen.

Marlou en Sjors

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.167

Re: benedict reagens

Er staat dat je nog moet titreren met een 1% glucose oplossing. Dat hebben we gedaan maar er was geen verkleuring van de reagens. We hebben nog extra oplossing toegevoegd maar de kleur bleef blauw.
Hoeveel ml glucose-oplossing heb je uiteindelijk in totaal hiervoor gebruikt?

Heb je die glucose-oplosssing zelf gemaakt?

Weet je zeker dat het glucose was en niet iets anders met een niet-reducerende suiker?
Hydrogen economy is a Hype.

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: benedict reagens

we zijn gestopt bij 50 ml. en daarna hebben we er nog 50 ml bij gedaan om te kijken of het zou gaan kleuren. we hebben de oplossing zelf gemaakt en op de fles stond glucose en ik dacht met zilver. weet ik niet meer zeker. de toa op school zij dat het wel zou werken omdat we het eerst met gewoon tafelsuiker hadden gedaan maar dat werkte ook niet.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.167

Re: benedict reagens

op de fles stond glucose en ik dacht met zilver.
Glucose met zilver? Wat is dat voor raar mengsel?
omdat we het eerst met gewoon tafelsuiker hadden gedaan maar dat werkte ook niet.
Benedict's werkt alleen met reducerende suikers.

Tafelsuiker is een niet-reducerende suiker, dus dat werkt inderdaad niet.

Als je zeker weet dat je glucose gebruikt hebt dan ligt het wellicht aan de temperatuur.

De reactie gaat alleen bij voldoende hoge temperatuur, dus wellicht heb je door te snel toevoegen van teveel glucose-oplossing de temperatuur van het reactiemengsel in de erlenmeyer te snel verlaagd waardoor er geen reactie kon gebeuren.

Als je de proef met glucose-oplossing niet meer opnieuw kunt doen om de Benedict's te stellen, zul je moeten rekenen met de hoeveelheid Cu2+ in het gebruikte Benedict's reagens. Gewoonlijk wordt daarin 17,3 gram/liter CuSO4.5H2O opgelost, maar of dat in jullie Benedict's ook zo gedaan is zul je voor de zekerheid zelf moeten nagaan. Daarna weet je de [Cu2+] in de Benedict's en samen met de reactievergelijking van Cu2+ met glucose kun je theoretisch bepalen hoeveel Benedict's overeen komt met hoeveel glucose in de diverse geteste dranken.
Hydrogen economy is a Hype.

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: benedict reagens

bedankt voor de reactie.

we gaan morgen na school naar de toa toe en die weet misschien wel een oplossing. wat dat laatste betreft van die reactievergelijking kunnen we voorstellen als zij geen oplossing meer weet. in ieder geval bedankt.

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: benedict reagens

we hebben het practicum nog een keer gedaan en er was wel een reactie als de reanges warm was. we hebben getitreerd op een kookplaat nu en we kregen een goede kleuromslag.

Reageer