Mysterieuze groei ijskappen zuidpool

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Mysterieuze groei ijskappen zuidpool

In tegenstelling tot wat de klimaatmodellen voorspellen, groeit het ijs aan de zuidpool. De groei komt door wind, neerslag en de temperatuur van het zeewater, aldus de British Antarctic Survey.


Het aandikken van de ijslaag vormt een probleem voor klimatologen, omdat het in tegenstelling is met wat veelgebruikte klimaatmodellen voorspellen. Die zeggen dat een opwarmende aarde betekent dat er minder ijs moet komen.


Aan de noordpool gebeurt dat ook, daar smelt het ijs in de zomer harder dan voorheen. Maar de toename aan de zuidpool is een raadsel dat ‘het geloof in klimaatmodellen kan ondermijnen’, zo schrijven de Britse onderzoekers. Op die klimaatmodellen is veel beleid gebaseerd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.


Lees hier verder.


Bron: Faqt

Wetenschappelijk artikel: Wind-driven trends in Antarctic sea-ice drift


Afbeelding

(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Berichten: 12.262

Re: Mysterieuze groei ijskappen zuidpool

Cura schreef: za 17 nov 2012, 12:50
Maar de toename aan de zuidpool is een raadsel dat ‘het geloof in klimaatmodellen kan ondermijnen’, zo schrijven de Britse onderzoekers.


Alsof dat iets vreemds is... als er iets gebeurd dat de modellen niet voorspellen lijkt me het logisch te concluderen dat het model blijkbaar op zn best onvolledig is. Uitzoeken waar de fout zit lijkt me zinvoller dan zorgen gaan maken of mensen nog wel in het model geloven en daar eventueel wel of geen beleid op baseren.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: Mysterieuze groei ijskappen zuidpool

Inderdaad. In modellen moet je sowieso niet geloven.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer