[scheikunde] PUR proeven

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 6

PUR proeven

Hey allemaal,

Ik ben momenteel bezig voor mijn GIP, waarover ik het ga hebben over polyurethaan. Er wordt van ons verwacht om ook een practicum te doen hier rond in het school labo (TSO - 6chemie), helaas raakt mijn creativiteit een beetje in het gedrang, dus dacht ik om wat hulp in te roepen.

tot nu toe heb ik dit als labos al kunnen verzinnen :

Labos :

Verschil tussen de vorming van PUR onder normale druk, onderdruk en overdruk bestuderen op basis van volume PUR gevormt en stevigheid van het schuim.

Tijd :

maken van PUR onder de verschillende drukken : 4u

Kwaliteitscontroles : 2u

Zuur/oxidatief resistenciteit testen van een eigen gemaakte PUR verbinding. Dagelijks 5ml van een oplossing met ph 1, 4, 7, 10, 14 op een zelfde oppervlakte PUR uitgieten.

Hetzelfde met verschillende oxidatoren doen, om te zien of PUR goed tegen oxidators kan (voorstel van oxidatoren die op voorhand gemaakt kunnen worden nodig)

Tijd:

Maken van oplossingen en PUR : 2u

Extra tijd voor het dagelijks vernieuwen van de oplossing.

Brandtest van PUR

Tijd:

Tussendoor bij andere testen waar pur gemaakt word.


Als iemand anders nog een idee heeft, zou ik dit zeer op reis stellen, ook als u enig goeie informatie bron heeft die ik zou kunnen raadplegen voor mijn opdracht.

Groetjes!

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: PUR proeven

Opmerking moderator

Verplaatst naar huiswerk en practica.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Re: PUR proeven

Opmerking moderator

Iemand die hier een handje kan toesteken?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.168

Re: PUR proeven

Je kunt inderdaad diverse chemicaliën uitproberen op de gemaakte PUR. Er zijn op internet vele tabellen te vinden met info over chemische bestendigheid van diverse polymeren m.b.t. diverse chemicaliën en oplosmiddelen, zoals:

http://www.vdskunsts...stendigheid.pdf

http://us.burkert.co..._Resistance.pdf

http://www.aetnaplas...nce%20Chart.pdf

http://resources.nor...Resis%20Man.pdf

http://www.eximo.com..._flex_guide.pdf

Blijkbaar kan PUR niet tegen heet water omdat dan hydrolyse optreedt: http://solutions-in-...0resistance.pdf

Je kunt er zelf nog meer vinden door te googlen met PUR in combinatie met chemical resistance of chemical compatibility

Overigens geven dat soort tabellen niet altijd dezelfde info voor dezelfde chemicalie effect, en bovendien: er staat gewoonlijk niet bij hoe lang het duurt tot er een merkbaar effect optreedt.

Je kunt de chemicaliën waarvan waarschijunlijk is dat ze PUR aantasten ook eens uitproberen op jouw PUR om te zien of dat ook zo is.

Ook kun je wellicht uitproberen hoe gemakkelijk/moeilijk PUR brandt in vergelijking met andere kunststoffen zoals piepschuim, of een schuursponsje, of ........ Verbranding is immers ook een chemische reactie, met zuurstof.

Vergeet bij alle tests niet om foto's te maken voor, tijdens, en na.

En natuurlijk alle testen met chemicaliën of vuur in de zuurkast, en zelf veiligheidsbril (of gelaatsscherm) en rubber handschoenen dragen.

De hoeveelheid blaasmiddel, of de druk waarbij je de PUR maakt, heeft invloed op de hoeveelheid gas in het PUR-schuim. Hoe meer gasbelletjes des te lager de dichtheid (gram/liter, kun je eenvoudig zelf bepalen) en des te lager de warmtegeleidbaarheid (Lambda, W/m.K). PUR-schuim wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal. De mate van isolatie kun je bepalen door een paar cm dik PUR-schuim gelijkmatig rondom een leeg colablikje te doen, daarna 300 ml heet water in het blikje, een thermometer erin, gaatje afdichten met een watje (om warmteverlies door verdamping te vermijden) en het verloop van temperatuur met de tijd meten. Als je dezelfde isolatiedikte van twee verschillende PUR-schuimen met een verschillende dichtheid op deze manier test zul je vinden dat het PUR met de laagste dichtheid het beste isoleert, dus de laagste Lambda heeft (blikje koelt langzamer af).

Je kunt zelfs Lambda terugrekenen uit de gemeten data d.m.v. Newton's afkoelingswet, maar misschien is dat wat te hoog gegrepen voor jouw opleidingsniveau.
Hydrogen economy is a Hype.

Reageer