[scheikunde] Aciditeitsbepaling

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 10

Aciditeitsbepaling

Hallo mensen,

Wat ik weet uit de chemieles is dat de evenwichtsconstante nooit verandert bij concentratieverandering. Ook bij een zuur-basereactie zal de aciditeitsconstante nooit een andere waarde aannemen bij een concentratieverandering.

Maar bij de verdunning van een zuur-basereactie, dus een zuur reageert met water, zal de concentratie van water stijgen wat een probleem veroorzaakt, want de aciditeitsconstante is gelijk aan de vermenigvuldiging van de evenwichtsconstante met de concentratie van het water.

Nu als de concentratie van water stijgt zal de aciditeitsconstante stijgen!

Dat is toch niet mogelijk? Of is hier een verklaring voor?

Dank bij voorbaat.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Aciditeitsbepaling

De evenwichtsconstante is in principe alleen afhankelijk van de temperatuur maar voorwaarde is wel dat de deeltjes opgelost zijn in water en niet in een water-zuur mengsel. K is dus alleen constant in een (zeer) verdunde oplossing.

En omdat een verdunde oplossing voornamelijk uit water bestaat zal toevoegen van extra water de waterconcentratie niet of nauwlijks veranderen. Die verandering is althans verwaarloosbaar klein.

En omdat de verandering van [H2O] verwaarloosbaar klein is zal dat ook gelden voor de verandering van Kz en kun je deze dus ook als constant beschouwen.

Reageer