gedrag van zouten in oplossing

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 10

gedrag van zouten in oplossing

Hallo mensen,

Zou iemand mij kunnen uitleggen waarom men bij het bepalen van de zuurtegraad van de oplossing de reactie met de grootste evenwichtskonstante neemt en niet die met de kleinste waarde?

Het volgend voorbeeld:

Afbeelding

Ik zou zeggen dat men juist de kleinste waarde moet nemen. Omdat kleinst betekent dat het evenwicht meer naar links ligt dus zullen er meer F-ionen zijn dan amonium-ionen en dat is wat we nodig hebben.

Dank bij voorbaat.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: gedrag van zouten in oplossing

uiteindelijk wil je weten of de oplossing zuur of basisch wordt door een bepaalde stof op te lossen. Zuur of basisch worden betekent: komen er extra H3O+-ionen (zuur) of OH- (basisch) in oplossing? Met de ionen uit het zout zijn twee reacties mogelijk, die je ook gegeven hebt. Je kan nu afleiden uit de evenwichtsconstanten dat het evenwicht van de eerste reactie verder naar rechts licht: dus ga je meer H3O+ krijgen dan OH-, dus zuur.

Als je het hebt over dat F- een zwakke base is, betekent dit dat deze in staat is om OH- in oplossing te brengen (via een zuur/base-reactie), niet dat deze "op zichzelf" voor een basische oplossing zorgt.
This is weird as hell. I approve.

Berichten: 10

Re: gedrag van zouten in oplossing

Dankuwel, want ik dacht helemaal anders. Waarom zorgen de F en ammonium ionen dan niet op zichzelf voor een basische/zure oplossing? Ze zijn toch basen en zuren? Volgens de definitie Bronsted-Lowry zijn het basen en zuren.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: gedrag van zouten in oplossing

Opmerking moderator

Vanwege het theoretisch gehalte verplaatst naar het vakforum voor anorganische chemie.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: gedrag van zouten in oplossing

Kbonkers schreef: vr 30 nov 2012, 22:55
Volgens de definitie Bronsted-Lowry zijn het basen en zuren.
Omdat ze, door reactie met water in oplossing, zorgen voor extra H3O+ of OH- in oplossing. Als je één van deze twee verbindingen "alleen" in oplossing zou stoppen is het eenvoudig: F- zorgt voor een basische oplossing, NH4+ voor een zure.

Als je ze daarentegen allebei in oplossing krijgt moet je gaan kijken welke zijn "taak" het best vervult. Ammonium is "beter" in H3O+ ionen maken dan F- OH- kan maken.

Denk ook eens gewoon aan de definitie van pH, deze is dat pH = - log [H3O+] = 14 + log [OH-]. Hieruit volgt vanzelf dat NH4+ "op zichzelf" niet zuur is, het gaat erom hoe deze reageert (en H3O+ vormt)
This is weird as hell. I approve.

Reageer