Prikkeldrempel meten bij de oorlel

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1

Prikkeldrempel meten bij de oorlel

Hallo iedereen,

Op dit moment zijn wij bezig met ons pws onderzoek. Onze onderzoeksvraag luidt: 'Wat is het verschil in prikkeldrempelhoogte bij jongens en meisjes (rond de 18 jaar)'

Voor ons onderzoek willen we, hoe onzinnig en onmogelijk het dan misschien is, de prikkeldrempel meten. We doen dit door een elektrische stroom door een oorlel te leiden (vrij gevoelig). We hebben hier 2 verschillende schakelingen voor getest. Maar, we zijn er nog niet over uit welke schakeling nu de juiste is.

http://imageshack.us/photo/my-images/401/schakeling2.png/

http://imageshack.us/photo/my-images/687/schakeling1.png/

Want volgens mij was het zo dat je bij de ene schakeling de juiste Ampère juist meet en het Voltage verkeerd, en bij de andere andersom. Of, maakt dit niet veel uit?

En dan nog: We zijn er achter dat de prikkeldrempel bij ong. 25 microampère ligt. Het is ons ook wel duidelijk dat het Voltage veranderen niet veel zin heeft (aangezien het verschil in voltage echt heel klein is vergeleken met het verschil in weerstand). We moeten het puur op de gok doen door het ampère te veranderen, dit is echt heel lastig. We doen dit o.a. door het aanbrengen van vasaline op de oorlel.

Hebben jullie nog wat tips?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Prikkeldrempel meten bij de oorlel

Als je prikkeldrempel bij 25uA ligt, waarom is dan een regelbare spanningsbron niet voldoende?

Sowieso lijkt me dit wel héél erg laag. Ik kom op het internet stroomsterktes tegen als 1-2 mA.

Een tip: maak het jezelf zo makkelijk mogelijk.

Je kunt gewoon een kleine regelbare spanningsbron via een ampèremeter aansluiten op de oorlel:

Afbeelding

Het lichaam van de mens heeft ongeveer een weerstand van 1500 Ohm. Een 9 Volt spanningsbron zal dan een stroomsterkte geven van 6mA. Niet gevaarlijk dus.

De oorlel, wat alleen (droge) huid en kraakbeen is, zal waarschijnlijk een veel hogere weerstand hebben, helemaal bij kleine voltages. Dan ga je zo richting de 10.000 Ohm ofwel een stroomsterkte van 0,9mA. Dit zal rond de waarnemingsdrempel liggen. Dan kun je toch prima de spanning opschroeven?

Wees wel voorzichtig en begin met lage voltages. Het liefst doe je deze proef in aanwezigheid van een leraar of TOA, maar dat ligt ook aan hoeveel Volt die spanningsbron van jullie kan leveren.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer