Helpen batman-oren tegen windgeruis?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.548

Helpen batman-oren tegen windgeruis?

Buitenshuis kan je gehoor flink last hebben van windgeruis. Met je hand naast je oor kun je dat verbeteren. Zouden we minder last van windgeruis hebben met batman-oren, d.w.z. richtbare kegelvormige oorschelpen zoals bij katachtigen en veel andere zoogdieren?

Desnoods kunstmatige batman-oren die je tijdelijk opzet voor winderige outdoor activiteiten, nu de evolutie ons kennelijk in de steek gelaten heeft.

Gebruikersavatar
Berichten: 400

Re: Helpen batman-oren tegen windgeruis?

Roofvogels hebben veertjes aan de uiteinden van hun vleugels om geruislozer te kunnen vliegen.

Mogelijk zou zoiets ook om de oren kunnen om zo windgeruis te verminderen.

Of haren aan de randen van de oren kweken ( en er dan geen vlechtjes van maken) :lol:

Misschien hebben roofdieren ook wel zulke haren aan de oren.

Berichten: 12.262

Re: Helpen batman-oren tegen windgeruis?

Richtbare opzetoren zouden mogelijk best kunnen helpen om iets te kunnen horen dat je zonder niet kan, zowel met als zonder last van windgeruis.

Of het een kwestie van evolutionair in de steek laten is betwijfel ik overigens - grotere, eventueel beweegbare, oren zorgen bijvoorbeeld voor heel veel warmteverlies (die aan een olifant zijn eerder radiatoren dan gehoorschelpen, in functie).

Ik vermoed dat het die moeite niet waard is - andere primaten hebben ook geen draaibare, grote of anderzins bijzondere oren. Onze ogen zijn goed genoeg, zo'n beetje de beste van alle zoogdieren bij daglicht. In het donker ligt dat uiteraard anders, maar mensen behoren snachts eigenlijk niet actief te zijn ;)
Victory through technology

Reageer