Springen naar inhoud

afhankelijkheid



  • Log in om te kunnen reageren

#1

nieuwemoed

    nieuwemoed


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 december 2012 - 21:28

Voor welke waarden van x zijn de volgende vectoren afhankelijk?
a=(3,x,6)b=(-1,-3,2) en c=(-2,4,1)

hoe moet ik dit het beste oplossen

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 december 2012 - 21:30

Een stelsel opstellen: wanneer is k(3, x, 6) + l (-1, -3, -2) + m(-2, 4, 1) = (0, 0, 0)?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

#3

nieuwemoed

    nieuwemoed


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 december 2012 - 21:33

Een stelsel opstellen: wanneer is k(3, x, 6) + l (-1, -3, -2) + m(-2, 4, 1) = (0, 0, 0)?

Een stelsel opstellen: wanneer is k(3, x, 6) + l (-1, -3, -2) + m(-2, 4, 1) = (0, 0, 0)?

als 3=-1L+-2M
x=-3L+4M
en6=-2l+1M??

#4

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 december 2012 - 21:37

Nee, je bedoelt het juist, maar maakt toch nog een fout. Ten eerste vergeet je mijn k, ten tweede zitten je tekens wat mis.

(3k - l - 2m, x k - 3l + 4m, 6k - 2l + m) = (0, 0, 0)... Dus?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

#5

nieuwemoed

    nieuwemoed


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 december 2012 - 21:52

Nee, je bedoelt het juist, maar maakt toch nog een fout. Ten eerste vergeet je mijn k, ten tweede zitten je tekens wat mis.

(3k - l - 2m, x k - 3l + 4m, 6k - 2l + m) = (0, 0, 0)... Dus?

Nee, je bedoelt het juist, maar maakt toch nog een fout. Ten eerste vergeet je mijn k, ten tweede zitten je tekens wat mis.

(3k - l - 2m, x k - 3l + 4m, 6k - 2l + m) = (0, 0, 0)... Dus?

3k-l-2m=0
je neemt de laatste vector verkeerd over het moet zijn 6k+2l+m
xk-3l+4m=0
6k-2l+m=0 de bovenste en de onderste optellen geeft
3k-l-2m=0x2-->6k-2l-4m=0
6k+2l+m=0x1-->6k+2l+m=0
aftrekken geeft -4l-5m=0 (dit lijkt me niet handig ik krijg nu -4l=5m of l=-5/4m

#6

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 december 2012 - 22:03

Het lijkt me correct (heb nu geen pen en papier bij de hand). Een breuk is ook geen ramp... Wat nu?

PS: ken je matrices?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

#7

nieuwemoed

    nieuwemoed


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 december 2012 - 22:40

3k-l-2m=0
je neemt de laatste vector verkeerd over het moet zijn 6k+2l+m
xk-3l+4m=0
6k-2l+m=0 de bovenste en de onderste optellen geeft
3k-l-2m=0x2-->6k-2l-4m=0
6k+2l+m=0x1-->6k+2l+m=0
aftrekken geeft -4l-5m=0 (dit lijkt me niet handig ik krijg nu -4l=5m of l=-5/4m

3k-l-2m=0
je neemt de laatste vector verkeerd over het moet zijn 6k+2l+m
xk-3l+4m=0
6k-2l+m=0 de bovenste en de onderste optellen geeft
3k-l-2m=0x2-->6k-2l-4m=0
6k+2l+m=0x1-->6k+2l+m=0
aftrekken geeft -4l-5m=0 (dit lijkt me niet handig ik krijg nu -4l=5m of l=-5/4m

nee die ken ik niet ik heb alleen wiskunde b gehad helaas

#8

nieuwemoed

    nieuwemoed


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 december 2012 - 22:59

3k-l-2m=0
je neemt de laatste vector verkeerd over het moet zijn 6k+2l+m
xk-3l+4m=0
6k-2l+m=0 de bovenste en de onderste optellen geeft
3k-l-2m=0x2-->6k-2l-4m=0
6k+2l+m=0x1-->6k+2l+m=0
aftrekken geeft -4l-5m=0 (dit lijkt me niet handig ik krijg nu -4l=5m of l=-5/4m

3k-l-2m=0
je neemt de laatste vector verkeerd over het moet zijn 6k+2l+m
xk-3l+4m=0
6k-2l+m=0 de bovenste en de onderste optellen geeft
3k-l-2m=0x2-->6k-2l-4m=0
6k+2l+m=0x1-->6k+2l+m=0
aftrekken geeft -4l-5m=0 (dit lijkt me niet handig ik krijg nu -4l=5m of l=-5/4m

Sorry ik had het begin van de vraag niet goed gelezen deze was niet voor welke x ze afhankelijk zijn maar voor welke x ze onafhankelijk zijn dat maakt het een stuk eenvoudiger l en m in vullen in de tweede vergelijking geeft x=-31 en dan zijn onafhankelijk voor elke x behalve 31

#9

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 december 2012 - 10:20

Prima dat je het hebt gevonden (ik heb niet nageteld). Maar waarom het makkelijker zou zijn om te vinden wanneer het onafhankelijk is, is mij een compleet raadsel. Dat zijn complementaire begrippen: vind je de waarden waarvoor het onafhankelijk is, krijg je gratis en voor niets ook deze waarvoor het afhankelijk is en vice versa.
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.






Also tagged with one or more of these keywords: wiskunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures