Kromtrekkend polymeer wekt elektriciteit op

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Kromtrekkend polymeer wekt elektriciteit op

In de VS is een kunststoffolie bedacht die elektrische energie opwekt door krom te trekken in een vochtige omgeving.

kromtrekkend-polymeer.png
kromtrekkend-polymeer.png (495.1 KiB) 214 keer bekeken
Door water op te nemen tussen de verschillende ketens trekt de polymere folie krom. (Bron: onderstaande publicatie)


Het polymeer bestaat uit een mengsel van twee verschillende moleculen: een (geleidend) polypyrrool en een gel-achtig polyol. De structuur die deze samen vormen is relatief "los" en bevat ruimte om in een vochtige omgeving snel watermoleculen in op te nemen. De opgenomen watermoleculen zorgen ervoor dat het materiaal als geheel van vorm verandert en "krom trekt" Als het polymeer het water terug loslaat neemt het weer zijn oude vorm aan. Op een vochtig oppervlak zorgt de cyclus "water opnemen van het oppervlak - kromtrekken en loskomen van het oppervlak - water loslaten - terug op het oppervlak vallen" ervoor dat een velletje van het polymeer over het oppervlak "danst".





Als je nu een laagje piëzo-elektrisch materiaal (dat als het vervormt een elektrisch signaal geeft) op zo'n velletje van het nieuwe polymeer zet, kan je de bewegings-energie van het velletje polymeer omzetten in elektrische energie. Veel vermogen kan zo niet gehaald worden, maar het is mogelijk wel nuttig voor toepassingen op nanoschaal - welke dat ook mogen zijn.


Publicatie:

Ma, M. et al. Bio-Inspired Polymer Composite Actuator and Generator Driven by Water Gradients. Science 2013, 339, 186, DOI: 10.1126/science.1230262
This is weird as hell. I approve.

Reageer