Proefje bij -60°C

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 69

Proefje bij -60

Hallo!

Wij zijn een paar studenten en we zijn op zoek naar (liefst) een chemische reactie die pas bij zeer lage temperaturen reageert. Bijv: Je doet Stof A en Stof B bij elkaar, op kamertemperatuur gebeurt er niets. Slechts als je het afkoelt tot zeer lage temperaturen zoals -60°C, gebeurt er een reactie. Heeft er iemand een idee van zo'n proefje? Het hoeft niet per se ZO koud te zijn :) We willen namelijk een weerballon de lucht in sturen, alles filmen vanop de ballon en op hoogte een proefje doen.

JustAQuestion

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Proefje bij -60

Als je daar echt een voorbeeld van zou kunnen vinden, kun je meteen voor de nobelprijs gaan. Ken je het begrip thermodynamica?

Je kunt dit wel anders formuleren en zeggen dat alleen reactie x bij die temperatuur nog kan plaatsvinden, zij het heel langzaam en nevenreacties y en z niet meer ter zake doen.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Proefje bij -60

>> Je doet Stof A en Stof B bij elkaar, op kamertemperatuur gebeurt er niets. Slechts als je het afkoelt tot zeer lage temperaturen zoals -60°C, gebeurt er een reactie <<

Dat gaat zo niet lukken, de mate van chemische reacties neemt juist af met de temperatuur, zie de vergelijking van Arrhenius.

Maar je zou wel mbv een batterij en een thermostaatje (stukje bimetaal bijvoorbeeld) iets kunnen regelen dat bij <-50°C aanschakelt en een chemische reactie (die dan wel bij -50°C goed moet kunnen verlopen) start. Als het doel is een chemisch proefje doen op grote hoogte, is dat denk ik geen bezwaar.

Berichten: 69

Re: Proefje bij -60

Oké dus als ik het goed begrijp, heb je geen chemische reacties door zeer lage temperaturen. Is er wel iets "geks" wat er gebeurt door middel van zeer lage temperaturen? Het is namelijk voor een wetenschapswedstrijd, dus het mag ook iets fysisch zijn, alst maar met wetenschap te maken heeft :)

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Proefje bij -60

als ik het goed begrijp, heb je geen chemische reacties door zeer lage temperaturen
Nee, er zijn wel degelijk chemische reacties mogelijk bij -50 of lager. Er is echter geen chemische reactie denkbaar die bij hogere temperaturen niet, en bij lagere temperaturen wél spontaan start.

Zo'n bimetaal is al een fysisch gebeuren. Twee stroken metaal met een verschillende uitzettingscoëfficiënt die aan elkaar zijn vastgezet trekken krom bij verandering van temperatuur. Zo kan je een schakelaar maken die een proces in gang zet. Bijvoorbeeld via een batterij, dat bimetaal schakelaartje en een fietslampje waarvan het glas voorzichtig is doorgeknepen en een materiaal dat gaat branden door de blootliggende gloeidraad.

Er zijn vast nog andere mogelijkheden.

Reageer