Springen naar inhoud

Glucose 5% NaCl 0,9% infuus op pH


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ErwinVB

    ErwinVB


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 januari 2013 - 14:57

Hallo,

Tijdens het bereiden van een glucose 5% NaCl 0,9% infuus is ons opgevallen dat in het Charge Bereidings Voorschrift niet staat voorgeschreven dat de pH op 7,4 gesteld moet worden, wat wel verwachte wordt voor parenteralia zoals infusie vloeistoffen. Nu zijn wij zelf aan het testen gegaan en hebben we het infuus met zowel NaOH als met fosfaatbuffer de pH op 7.4 gesteld. Daarnaast hebben we het infuus met NaOH ook nog eens op pH 10,8 gesteld. Na natte sterilisatie op 121 graden Celsius (Fwaarde = 21) was te zien dat de op pH 7,4 gestelde flessen iets gelig waren. Het op pH 10,8 gestelde infuus was donker geel geworden. Volgens het farmacopee hebben we het gehalte glucose bepaald met behulp van optische rotatie. Het gehalte in de flessen die op 7.4 gesteld waren was niet significant afgenomen, echter was het gehalte in de flessen op pH 10,8 wel met zon 35% afgenomen. Maar nu komt de grap. De pH van alle flessen was weer 4,0, wat de normale pH van het infuus is. De fosfaatbuffer en het NaOH zijn dus weg gereageerd. We hebben alleen echt geen idee wat het mechanisme hierachter kan zijn. Heeft iemand wel een idee van het mechanisme?

Groeten Erwin en Herman.

Ps. Het infuus bevat alleen water voor injecties, glucose en Nacl

Veranderd door ErwinVB, 21 januari 2013 - 14:58


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 januari 2013 - 15:23

Hallo,

Tijdens het bereiden van een glucose 5% NaCl 0,9% infuus is ons opgevallen dat in het Charge Bereidings Voorschrift niet staat voorgeschreven dat de pH op 7,4 gesteld moet worden, wat wel verwachte wordt voor parenteralia zoals infusie vloeistoffen. Nu zijn wij zelf aan het testen gegaan en hebben we het infuus met zowel NaOH als met fosfaatbuffer de pH op 7.4 gesteld. Daarnaast hebben we het infuus met NaOH ook nog eens op pH 10,8 gesteld. Na natte sterilisatie op 121 graden Celsius (Fwaarde = 21) was te zien dat de op pH 7,4 gestelde flessen iets gelig waren. Het op pH 10,8 gestelde infuus was donker geel geworden. Volgens het farmacopee hebben we het gehalte glucose bepaald met behulp van optische rotatie. Het gehalte in de flessen die op 7.4 gesteld waren was niet significant afgenomen, echter was het gehalte in de flessen op pH 10,8 wel met zon 35% afgenomen. Maar nu komt de grap. De pH van alle flessen was weer 4,0, wat de normale pH van het infuus is. De fosfaatbuffer en het NaOH zijn dus weg gereageerd. We hebben alleen echt geen idee wat het mechanisme hierachter kan zijn. Heeft iemand wel een idee van het mechanisme?

Groeten Erwin en Herman.

Ps. Het infuus bevat alleen water voor injecties, glucose en Nacl


Dat kan, wat kan gebeuren bij een hoge temperatuur en hoge pH is dat je glucose deels polymeriseert. Je base reageert weg tijdens dit proces.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures