Glucose 5% NaCl 0,9% infuus op pH

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Glucose 5% NaCl 0,9% infuus op pH

Hallo,

Tijdens het bereiden van een glucose 5% NaCl 0,9% infuus is ons opgevallen dat in het Charge Bereidings Voorschrift niet staat voorgeschreven dat de pH op 7,4 gesteld moet worden, wat wel verwachte wordt voor parenteralia zoals infusie vloeistoffen. Nu zijn wij zelf aan het testen gegaan en hebben we het infuus met zowel NaOH als met fosfaatbuffer de pH op 7.4 gesteld. Daarnaast hebben we het infuus met NaOH ook nog eens op pH 10,8 gesteld. Na natte sterilisatie op 121 graden Celsius (Fwaarde = 21) was te zien dat de op pH 7,4 gestelde flessen iets gelig waren. Het op pH 10,8 gestelde infuus was donker geel geworden. Volgens het farmacopee hebben we het gehalte glucose bepaald met behulp van optische rotatie. Het gehalte in de flessen die op 7.4 gesteld waren was niet significant afgenomen, echter was het gehalte in de flessen op pH 10,8 wel met zon 35% afgenomen. Maar nu komt de grap. De pH van alle flessen was weer 4,0, wat de normale pH van het infuus is. De fosfaatbuffer en het NaOH zijn dus weg gereageerd. We hebben alleen echt geen idee wat het mechanisme hierachter kan zijn. Heeft iemand wel een idee van het mechanisme?

Groeten Erwin en Herman.

Ps. Het infuus bevat alleen water voor injecties, glucose en Nacl

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Glucose 5% NaCl 0,9% infuus op pH

ErwinVB schreef: ma 21 jan 2013, 14:57
Hallo,

Tijdens het bereiden van een glucose 5% NaCl 0,9% infuus is ons opgevallen dat in het Charge Bereidings Voorschrift niet staat voorgeschreven dat de pH op 7,4 gesteld moet worden, wat wel verwachte wordt voor parenteralia zoals infusie vloeistoffen. Nu zijn wij zelf aan het testen gegaan en hebben we het infuus met zowel NaOH als met fosfaatbuffer de pH op 7.4 gesteld. Daarnaast hebben we het infuus met NaOH ook nog eens op pH 10,8 gesteld. Na natte sterilisatie op 121 graden Celsius (Fwaarde = 21) was te zien dat de op pH 7,4 gestelde flessen iets gelig waren. Het op pH 10,8 gestelde infuus was donker geel geworden. Volgens het farmacopee hebben we het gehalte glucose bepaald met behulp van optische rotatie. Het gehalte in de flessen die op 7.4 gesteld waren was niet significant afgenomen, echter was het gehalte in de flessen op pH 10,8 wel met zon 35% afgenomen. Maar nu komt de grap. De pH van alle flessen was weer 4,0, wat de normale pH van het infuus is. De fosfaatbuffer en het NaOH zijn dus weg gereageerd. We hebben alleen echt geen idee wat het mechanisme hierachter kan zijn. Heeft iemand wel een idee van het mechanisme?

Groeten Erwin en Herman.

Ps. Het infuus bevat alleen water voor injecties, glucose en Nacl
Dat kan, wat kan gebeuren bij een hoge temperatuur en hoge pH is dat je glucose deels polymeriseert. Je base reageert weg tijdens dit proces.

Reageer