Visie op mensenrechten en democratie is doorslaggevend voor migratie

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Visie op mensenrechten en democratie is doorslaggevend voor migratie

Wat vinden niet-Europeanen van Europa? En hoe beïnvloedt dit beeld hun migratiemotieven en -beslissingen? Waarom komen niet-Europeanen naar een Europees land? Speelt hun beeld van de mensenrechten en de democratie in de betreffende landen een belangrijke rol om al dan niet naar Europa te emigreren?


Onderzoek werd uitgevoerd bij 18- tot 39-jarigen in vier landen: Marokko, Turkije, Senegal en Oekraïne. Uit de studie blijkt dat individuele percepties op mensenrechten en democratie wel degelijk migratieplannen en –beslissingen beïnvloeden. Ook percepties over corruptie, veiligheid, vrije meningsuiting, culturele vrijheid, jobkansen, sociale zekerheid, de kwaliteit van de scholen en de gezondheidszorg spelen een rol bij het al dan niet kiezen voor migratie naar een Europees land.


Van alle respondenten tussen 18 en 39 jaar had meer dan de helft migratieplannen – in alle onderzochte landen opvallend meer mannen dan vrouwen. Het verlangen om te migreren was het hoogst in Senegal (72%) en het laagst in Turkije (40%). Niet onlogisch, want dat laatste land kent de laatste jaren een economische revival. In de categorie van 18 tot 22 jaar waren meer mensen bereid te emigreren dan in de categorie van 31 tot 39 jaar. Ongehuwde mensen meer dan gehuwde, en mensen zonder kinderen meer dan kroostrijke gezinnen.


“Wie wil migreren, heeft een slecht beeld van de mensenrechten en de democratie in het eigen land”, legt professor Chris Timmerman (Universiteit Antwerpen) uit. “In Oekraïne laten de mensen zich het meest leiden door het goede schoolsysteem, de gezondheidszorg, de gendergelijkheid en de armoedebestrijding in Europa. De Marokkanen schatten de gezondheidszorg in Europa het meest positief in. In alle onderzochte landen wordt het eigen schoolsysteem negatiever ingeschat dan dat in Europa.”



Veel corruptie in het thuisland, samen met onvoldoende respect voor de mensenrechten en de democratie, zijn belangrijke factoren om te willen migreren naar Europa. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat maar liefst twee derde van de respondenten denkt dat vrouwen in Europa dezelfde kansen krijgen dan mannen, terwijl maar 40% dat over het thuisland denkt.


Timmerman: “Het promoten van meer respect voor mensenrechten, democratie, politieke transparantie, gendergelijkheid en jobkansen in de emigratielanden is daarom het meest aangewezen om migratieplannen te reduceren. De percepties over het eigen land en Europa veranderen zal dus een groter effect hebben op migratieplannen dan grootschalige campagnes om toekomstige migranten te ontmoedigen.”


Wetenschappelijk onderzoek:

On the role of democracy and human rights perceptions in constructing migration aspirations towards Europe


Bron:

Universiteit Antwerpen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer