'Mens stamt af van harig insectenetertje'

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

'Mens stamt af van harig insectenetertje'

AMSTERDAM - Een kleine insecteneter die net na het uitsterven van de dinosauriërs leefde, is de oudste voorouder van alle placentadieren, waaronder mensen.


Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Het eerste zoogdier dat jongen via een placenta voedde, was ongeveer even groot als een muis, had een lange staart en klom in bomen en struiken om insecten te eten. Ook had het dier een relatief complex brein dat zeer nauwkeurig geuren kon interpreteren.

De diersoort ontstond ongeveer 400.000 jaar na het uitsterven van de dinosauriërs, zo meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.


De diersoort ontstond ongeveer 400.000 jaar na het uitsterven van de dinosauriërs, zo meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.


Databank

De publicatie over het dier kwam niet tot stand op basis van een fossiel, maar door een genetische reconstructie. De wetenschappers maakten gebruik van een grote databank waarin 4500 eigenschappen van 86 nog levende en al uitgestorven placentadieren zijn opgenomen.

Op basis van deze genetische informatie gingen ze de evolutielijnen van de placentale soorten na en reconstrueerden ze een gezamenlijke voorouder. De beschreven insecteneter heeft dus niet echt bestaan, maar is een hypothethische soort.


Detective

"Je kunt de studie vergelijken met het onderzoek op de plaats van een misdaad", verklaart hoofdonderzoekster Maureen O’Leary van de Stony Brook University in New York in de Britse krant The Guardian. "We hebben het over iets dat in het verleden is gebeurd, je kunt het in principe niet meer herhalen."

"Maar aan de hand van DNA kunnen we wel belangrijke informatie achterhalen en ook fossielen en de anatomische eigenschappen van levende dieren kunnen helpen om een goede reconstructie van het verleden te maken."


Dinosauriërs

De belangrijkste conclusie van de studie is dat placentadieren nooit samenleefden met dinosauriërs. "De analyse van deze gigantische dataset toont aan dat placentale zoogdieren ontstonden na het tijdperk Mesozoïcum", aldus O'Leary

"Soorten als knaagdieren en primaten deelden de aarde dus niet met ongevleugelde dinosauriërs, maar evolueerden uit een gezamenlijke voorouder in de vorm van een harige insecteneter, vlak nadat de dinosauriërs uitstierven."


Bron: nu.nl


Lees het artikel in Science
Contra principia negantem disputari non potest.

Reageer