Springen naar inhoud

Kristallisatie kopersulfaat


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Harry1

    Harry1


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 februari 2013 - 21:24

Ik doe een onderzoekje naar de kristallisatie van kopersulfaat en een van de dingen die ik getest heb is of de PH-waarde invloed heeft. Ik maakte 2 verzadigde oplossingen kopersulfaat en bracht de ene oplossing naar een PH van ongeveer 2 en een andere liet ik op ongeveer 5. Ik liet ze kristalliseren bij een constante temperatuur van 40 graden (ik had eerder ontdekt dat dat de grootste kristallen opleverde). Maar wat ik zag was dat er bij de oplossing met de laagste PH er heel veel witte kristallen ontstonden, met behulp van Barium en Fosfaat heb ik aangetoond dat dat wit kopersulfaat* was. Maar waarom gebeurt dat dehydrateren dan sneller bij een lagere PH? Bij mij op school weten ze het niet.

*kopersulfaat is CuSO4+5H2O en wit kopersulfaat is gewoon CuSO4, dus zonder H2O.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 februari 2013 - 23:56

Hoe heb je de pH op 2 gebracht?

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Harry1

    Harry1


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2013 - 11:12

Met zoutzuur, sorry dat het zo lang duurde maar ik was op vakantie.

#4

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2013 - 10:57

Met zoutzuur? Dan krijg je dus geen kopersulfaatkristallen maar ook koperchloride! Al aan gedacht?

#5

Harry1

    Harry1


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 maart 2013 - 15:09

Het is geen koperchloride want ik heb met een indicator aangetoond dat het wit kopersulfaat is, maar misschien heeft koperchloride wel invloed op de vorming van wit kopersulfaat.

#6

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 maart 2013 - 13:17

Je hebt alleen aangetoond dat er óók sulfaat in zit...





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures