Innovatieve zeilbootjes

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Innovatieve zeilbootjes

Veertien studententeams streden met hun modelzeilbootjes om de eerste prijs van de zeilwedstrijd van onderzoeksinstituut Marin. De hoge vliegtuigzeilen en knappe stuurmanskunst brachten de Turbo Poliep de overwinning. De innovatieprijs ging naar een team dat erin slaagde om een zeil te maken dat zowel stijf als vervormbaar is.


Een groep modelzeilboten ging vrijwel gelijk op. Tot plots de wind draaide. De meeste boten sloegen om, raakten uit koers of lagen stil. Een van de grote uitzonderingen was de Turbo Poliep. Deze tweemaster voer ook tegen de wind in behendig door het water. Dat kwam onder meer door het slimme ontwerp van het studententeam van de TU Delft. Zij rustten hun boot uit met twee vleugelzeilen. Dat zijn een soort vliegtuigvleugels die verticaal op de boot worden geplaatst. Winnaar Turbo Poliep viel niet alleen op door het soort zeilen, maar ook door de grootte. De vleugels van de boot waren met maar liefst 1,2 meter veel hoger dan die van de concurrenten.


Afbeelding

Winnaar Turbo Poliep met 1,2 meter hoge vleugelzeilen


“De vleugelzeilen dwongen ons sowieso om hoog te bouwen, vanwege de zogenaamde aspect ratio. Dat is de verhouding tussen de breedte en lengte van de vleugel. Bij een vleugel wil je het windveld zo hoog mogelijk houden, waardoor je het beste een langere en minder brede vleugel kan maken.





Zie meer:

Foto's van de MARIN zeilwedstrijd 2013


Lees meer / Bron:

Kennislink
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer