Vitamine D-status bij herbivoren

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 196

Vitamine D-status bij herbivoren

Hoe wordt die behouden? Met name bij herbivoren met een vacht bij inlandse omgeving. En hoe zit het bijvoorbeeld bij (plant)zaadetende vogels?

Ik ben bezig met iets voor school. Hoe vitamine d bij de verschillende diersoorten terechtkomt, met name bij degene die zelf niet in staat zijn om door eigen aanmaak een gezonde status te behouden.

Vrijwel al het complexe leven is op een of andere manier voor meerdere biochemische processen verbonden aan vitamine d, wat is te zien aan de wijde verspreiding van calcitrol- / vitamine d-receptoren in verschillende weefsels. Inadequate vitamine d-status (deficientie, insufficientie, hypovitaminose-d) heeft allerlei negatieve effecten, met name op de calciumhomeostase.

Vitamine d accumuleert vanuit synthese door fytoplankton hogerop de voedselketen in tot bij in principe elke vorm van complex waterleven. Bij land-water-omgeving kan vitamine d overgaan in de voedselketen op het land, alswel door visetende vogels. Bij landdieren met een niet te behaarde huid wordt het tevens gesynthetiseerd door blootstelling aan ultraviolet-b. Carnivoren kunnen hun status behouden door consumptie van vitamine d-rijk vlees / vis.

Blijft over; behaarde herbivoren; plantzaateters (vogels?)

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Vitamine D-status bij herbivoren

Helpt dit artikel je verder?
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Gebruikersavatar
Berichten: 196

Re: Vitamine D-status bij herbivoren

Jazeker, hartstikke bedankt! Het duurde even voordat ik er tijd voor had :)

Reageer